Σαν σήμερα, 25 Ιανουαρίου του 1759 #1



 Σαν σήμερα, 25 Ιανουαρίου του 1759, γεννήθηκε ο γνωστότερος Σκωτσέζος, ο Robert Burns, θεωρείται η μεγαλύτερη προσωπικότητα που έβγαλε ποτέ η Σκωτία! 
Γνωστός ως Rabbie Burns, ως το Αγαπημένο Τέκνο της Σκωτίας αλλά και ως Ο Βάρδος, ο Burns γεννήθηκε στο Alloway του Ayrshire, από μια φτωχή οικογένεια αγροτών. Πήγε ελάχιστα στο σχολείο αλλά ο πατέρας του και ένας συγχωριανός του τον δίδαξαν όλα τα βασικά μαθήματα.
Σε ηλικία 15 ετών, και ενώ βοηθούσε την οικογένειά του στο θερισμό, έκανε τις πρώτες του απόπειρες για να γράψει ποίηση. Η απόρριψη από την πρώτη του αγάπη τον ενέπνευσε να συνεχίσει να γράφει, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της οικογένειάς του, ενώ η πολυτάραχη ερωτική του ζωή του έδινε συνεχώς τροφή για δημιουργία.
Έζησε σε πολλές πόλεις της Σκωτίας, στην προσπάθειά του να ανακάμψει οικονομικά, και πέρασε τα τελευταία του χρόνια στα πιο "φιλελέυθερα" (για τους τότε... άστατους) Dumfries.
Ο Burns, εκτός από τα υπέροχα έργα του, άφησε πίσω του 12 παιδιά ενώ αυτή τη στιγμή στο Σκωτία υπάρχουν πάνω από 600 απόγονοί του. 

Η ποίηση του έχει χαρακτηριστεί ως ρομαντική και προ-ρομαντική και έχει επηρεάσει τις επόμενες γενιές των λογοτεχνών τόσο από τη Βρετανία όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο. Το 2009, στον διαγωνισμό του STV για τον σημαντικότερο Σκοτσέζο, ο Burns κατέλαβε την πρώτη θέση με μικρή διαφορά από τον δεύτερο William Wallace.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν αγάλματα του Burns περισσότερα από κάθε άλλη μη θρησκευτική προσωπικότητα, μετά τη βασίλισσα Βικτώρια και το Χριστόφορο Κολόμβο. Εκτός από τη Σκωτία μπορείτε να δείτε αγάλματα του στην Αμερική, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τη Γαλλία, ενώ το «Auld Lang Syne» του Burns έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 170 ταινίες του Hollywood Κάθε βράδυ της 25ης Ιανουαρίου, οι Σκωτσέζοι ανά τον κόσμο γιορτάζουν την εθνική αυτή γιορτή με τα περίφημα Burns Suppers στα οποία σερβίρονται Haggis και ουίσκι και διαβάζονται ποιήματα του Βάρδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.