Σαν σήμερα στις 30 Σεπτεμβρίου του 1944 #2

Σαν σήμερα στις 30 Σεπτεμβρίου του 1944 γεννήθηκε στο Viewpark του Lanarkshire ο Jimmy Johnstone. Ο καλύτερος παίκτης που έχει φορέσει ποτέ τη φανέλα της Celtic, σύμφωνα και με ψηφοφορία των οπαδών των Bhoys το 2002.
Έπαιζε έξω δεξιά με απίστευτη τεχνική κατάρτιση και απαράμιλλη ντρίμπλα δεν άργησε να γίνει ο λατρεμένος των οπαδών της Celtic.
“Τhe Lord of the wing” από τα πολλά προσωνύμια που απέκτησε, τίτλος και αφιερώματος του BBC προς τιμήν του που επιμελήθηκε ο Billy Connoly.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα του από τη Celtic όταν υπέγραψε το 1961 (έπαιζε πριν στη Blantyre Celtic) κι έμεινε μέχρι το 1975.
Έκανε το ντεμπούτο του στις 8 Νοεμβρίου του 1961 κι αγωνίστηκε συνολικά 498 φορές (oι 17 ως αλλαγή) με τους Bhoys σημειώνοντας 130 γκολ.
Μέλος των θρυλικών “Lisbon Lions” κατέκτησε με τη Celtic το κύπελλο πρωταθλητριών, 9 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα και 5 League Cup Σκωτίας.
Φόρεσε 23 φορές τη φανέλα της εθνικής Σκωτίας σημειώνοντας 4 γκολ.
Έξω από το Celtic Park βρίσκεται το άγαλμα του αγαπημένου Jinky των οπαδών των Bhoys, ενώ υπάρχει άγαλμα του (σε φυσικό μέγεθος) και στο Viewpark στην περιοχή που μεγάλωσε.
Μέχρι και αυγό Fabergé κατασκευάσθηκε για το Jimmy Johnstone που έγινε μόλις ο τρίτος άνθρωπος μετά τους Thomas Jefferson και Lord Nelson που έγινε αποδέκτης τέτοιας τιμής.
Το 2001 διαγνώσθηκε ότι έχει ασθένεια που προσβάλει το νευρικό σύστημα προκαλώντας κινητικά προβλήματα και πέθανε στις 13 Μαρτίου του 2006, ζεί όμως πάντα στις καρδιές των φίλων της Celtic και όσους αγαπούν το ρομαντικό ποδόσφαιρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.