Σαν σήμερα στις 31 Δεκεμβρίου του 1941 #2


Σαν σήμερα στις 31 Δεκεμβρίου του 1941 γεννήθηκε στο Govan της Γλασκώβης ο Sir Alex Ferguson. O πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου, ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα με την Queen’s Park, έκανε όνομα με τη St Johnstone και αργότερα πήγε στους Rangers όπου δεν κατάφερε να προσφέρει τα αναμενόμενα. Ως προπονητής όμως σάρωσε τους τίτλους ξεκινώντας με τη St Mirren που την μετέτρεψε από μια άσημη ομάδα της Second Division σε πρωταθλήτρια της First Division το 1977 ανεβάζοντας τη στη μεγάλη κατηγορία. Στον πάγκο της Aberdeen ξεπέρασε και τα πιο τρελά όνειρα των οπαδών των Dons κατακτώντας τρία πρωταθλήματα Σκωτίας, 4 κύπελλα Σκωτίας, ένα League Cup, ένα κύπελλο κυπελλούχων κι ένα ευρωπαϊκό Super Cup. Ήταν βοηθός του θρυλικού Jock Stein στον πάγκο της εθνικής Σκωτίας και μετά το θάνατό του –κατά πολλούς- μέντορά του στο ματς με την Ουαλία (που έστειλε τη Σκωτία στο μουντιάλ) οδήγησε στα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου το 1984 την εθνική ομάδα της χώρας του.
Η επιτυχία του με την Aberdeen τον έφερε στις 6 Νοεμβρίου του 1986 στον πάγκο της Manchester United, από τον οποίο αποσύρθηκε στο τέλος της προπερασμένης σεζόν, σαρώνοντας τους τίτλους με τους Red Devils.
Έχει κατακτήσει 13 πρωταθλήματα Αγγλίας, 5 κύπελλα Αγγλίας, 4 League Cup, 10 Community Shield, 2 Champions League, ένα κύπελλο κυπελλούχων, ένα Super Cup, ένα Intercontinental Cup κι ένα παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων, κάνοντας τη Manchester United πρώτη δύναμη στην Αγγλία και μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Το άγαλμά του υπάρχει έξω από το Old Trafford, ενώ μια κερκίδα της έδρας των Red Devils έχει το όνομά του. Κατά πολλούς είναι ο καλύτερος προπονητής του κόσμου, με τις προσωπικές διακρίσεις και βραβεύσεις να δείχνουν αξεπέραστες, πάνω απ όλα όμως είναι ένας Σκωτσέζος περήφανος για την καταγωγή του, κάτι που τονίζει συχνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.