The Mighty Atom

Λίγοι παίκτες στην τεράστια ιστορία της Celtic αναφέρονται τόσο συχνά με θαυμασμό και νοσταλγία όσο ο Patsy Gallacher.
Από τις μεγάλες μορφές της ρομαντικής εποχής του ποδοσφαίρου -κατά πολλούς ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών- έγινε γνωστός στις τάξεις των οπαδών της Celtic ως Mighty Atom, μιας και το μικρό του ανάστημα δεν τον εμπόδισε να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του δείχνοντας ατσάλινη θέληση και τεράστια ψυχικά αποθέματα.
Ο Patrick Gallacher γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου του 1891 στο Donegal της Ιρλανδίας –έχοντας ένα από πιο συνηθισμένα επώνυμα στην περιοχή- κι η ποδοσφαιρική του δεξιοτεχνία τράβηξε την προσοχή από την εποχή που αγωνιζόταν στους Clydebank Juniors, όμως το μικρό ανάστημά του και το αδύνατο παρουσιαστικό του ήταν αποτρεπτικά για αρκετούς συλλόγους.
Παρόλα αυτά δοκιμάστηκε από την Clyde και τη Celtic. Μετά από αρκετά δοκιμαστικά ματς (μεταξύ των οποίων το 6-1 κόντρα στη Dumfries όπου σημείωσε δύο γκολ και το 5-0 εναντίον επίλεκτων του Βρετανικού στρατού στο οποίο έκανε hat-trick) ο Willie Maley τον πήρε στη Celtic κι ο μικρόσωμος Ιρλανδός υπέγραψε στις 5 Οκτωβρίου του 1911, παίζοντας ως επιθετικός, έξω δεξιά εκείνη την εποχή.
Στις 2 Δεκεμβρίου του 1911 έκανε το ντεμπούτο του κόντρα στη St Mirren κι όταν ο Willie Maley τον παρουσίασε στους νέους συμπαίκτες του, ο θρυλικός Jimmy Quinn είπε στον προπονητή του: “Αφεντικό δεν μπορείς να βάλεις αυτό το παιδάκι στο γήπεδο. Αν το κάνεις θα είναι ανθρωποκτονία”. Ο κοντούλης και αδύνατος Gallacher έδειχνε τόσο εύθραυστος που φαινόταν ότι θα μπορούσε να πέσει με …το φύσημα του ανέμου και φάνταζε αδύνατο να σταθεί στο υπέρμετρα σκληρό παιχνίδι της εποχής εκείνης.
Ο μικρόσωμος Patsy έπαιξε τελικά εναντίον της St Mirren βοηθώντας τους Bhoys να επικρατήσουν 3-1 και μέσα σε 6 μήνες πήρε το πρώτο του τρόπαιο, σημειώνοντας μάλιστα ένα γκολ στον τελικό του κυπέλλου Σκωτίας το 1912 όταν η Celtic κέρδισε 2-0 την Clyde.
Αυτό που επακολούθησε τα επόμενα χρόνια ήταν πραγματικά ξεχωριστό. Ο Gallacher ήταν μια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα, με απίστευτες ντρίμπλες και εκπληκτική τεχνική κατάρτιση που τρομοκρατούσε τους αντίπαλους αμυντικούς, ένας πραγματικός σόουμαν. Η εντυπωσιακή του ταχύτητα συναγωνιζόταν μόνο την τεχνική του κατάρτιση και μπορούσε να βγάλει την πιο ακριβή πάσα εν κινήσει ή να εξαπολύσει το ισχυρότερο σουτ.
Οι οπαδοί της Celtic δεν είχαν δει κάτι παρόμοιο, με τον μικρόσωμο Patsy μόνο εύθραυστος να μην αποδεικνύεται δείχνοντας μοναδικό πείσμα και θέληση σε σημείο που θεωρούνταν αποτρεπτικό να επιχειρήσει κάποιος να τον χτυπήσει ή να τον ανατρέψει αν φυσικά κατάφερνε να τον προλάβει. Το Mighty Atom είχε γεννηθεί, ο πανίσχυρος μικρούλης σε ελεύθερη μετάφραση αφού Atom είναι το άτομο, μια υποδιαίρεση του μορίου, με το παρατσούκλι να δείχνει το θαυμασμό αλλά και τη στοργή που έδειχναν στον Patsy οι φίλοι των Bhoys.
Ο δαιμόνιος Ιρλανδός θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος παίκτης που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της Celtic, παρότι ο σχετικός τίτλος έχει απονεμηθεί στον Jimmy Johnstone μετά από ψηφοφορία μεταξύ των οπαδών των Bhoys. "Κανείς δεν μπορεί να φτάσει τον Patsy” είχε πει ο Jimmy McGrory –πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο βρετανικό ποδόσφαιρο, όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να σταθεί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο Gallacher.
“Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να συγκριθεί μαζί του, ούτε να πλησιάσει την κλάση του. Ακόμα και ο Jimmy Johnstone με όλα τα ταλέντα του δεν μπορεί να φτάσει το επίπεδό του” είχε τονίσει ο Jimmy McGrory.
Χαρακτηριστικό δείγμα της κλάσης του Mighty Atom ήταν ο τελικός του κυπέλλου Σκωτίας το 1925 εναντίον της Dundee, ο οποίος αναφέρεται ως “ο τελικός του Patsy Gallacher”. Σε μια από τις διασημότερες στιγμές της καριέρας του ο Patsy πέρασε μέσα από ένα πλήθος παικτών στην περιοχή κι όταν βρέθηκε απέναντι από τον αντίπαλο goalkeeper, κρατώντας τη μπάλα ανάμεσα στους αστραγάλους του, με ένα άλμα πέρασε πάνω από τον τερματοφύλακα για να προσγειωθεί με τη μπάλα στα δίχτυα (κάτι που μπορείτε να δείτε και σε σκίτσο της εποχής στη φωτογραφία που παραθέτουμε).
Ο Mighty Atom φόρεσε για 15 χρόνια τη φανέλα της Celtic, από το 1911 έως το 1926, αγωνίστηκε σε 569 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, σημειώνοντας 192 γκολ σε 464 συμμετοχές σε σημαντικές διοργανώσεις. Θεωρείται ως ο έκτος στη σειρά σκόρερ όλων των εποχών της Celtic, πίσω από τους Jimmy McGrory, Bobby Lennox, Henrik Larsson, Stevie Chalmers και Jimmy Quinn.
Ο Patsy Gallacher είχε μεγάλη αίσθηση του χιούμορ καθώς κάποτε τόλμησε να φορέσει τη φανέλα των Rangers, για να αγωνισθεί σε ένα φιλανθρωπικό παιχνίδι για το φίλο του, Andy Cunningham που έπαιζε στους Rangers. Κάτι δύσκολο να χωνευθεί από τους οπαδούς της Celtic, όμως στο τέλος του αγώνα ο Patsy έβγαλε τη φανέλα του δείχνοντας ότι φορούσε από κάτω τη φανέλα της Celtic, κάτι που έκανε ακόμα και τους οπαδούς των Rangers να ξεσπάσουν σε γέλια. Στα 15 χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της Celtic o εντυπωσιακός Ιρλανδός, κέρδισε 6 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα Σκωτίας, 4 κύπελλα Γλασκώβης και 11 κύπελλα Γλασκώβης που έγιναν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Το καλοκαίρι του 1926 ο Willie Maley ανακοίνωσε ότι ο Callacher κρέμασε τα παπούτσια του, όμως ο Mighty Atom το αρνήθηκε και πήγε στη Falkirk όπου αγωνίσθηκε για άλλα 6 χρόνια. Φήμες αναφέρουν ότι η διοίκηση ήθελε να γλυτώσει από το παχυλό συμβόλαιο του Patsy, που ήταν κατά πολύ υψηλότερο των συμπαικτών του.
Ο Patsy Gallacher φόρεσε τη φανέλα της Ιρλανδίας, αλλά και αυτήν της Βορείου Ιρλανδίας κι ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος διεθνής της εποχής του. Στο ντεμπούτο του με την εθνική της Βορείου Ιρλανδίας, 50.000 θεατές είχαν γεμίσει το Windsor Park για να τον παρακολουθήσουν. Πέθανε στις 17 Ιουνίου του 1953 σε ηλικία 62 ετών και το όνομά του βρίσκεται ακόμα και σήμερα στα χείλη οπαδών της Celtic που δεν είχαν καν γεννηθεί όταν έπαιζε.
Ο Alan Morton των Rangers είχε πει για τον Patsy: “Ήταν ο πιο επικίνδυνος επιθετικός που έχω δει ποτέ. Τον έβλεπες να περνά τον ένα παίκτη μετά τον άλλο και τους αμυντικούς να φοβούνται να του κάνουν τάκλιν γιατί θα ήταν πέναλτι, πριν το καταλάβουν ήταν ήδη στην περιοχή”. Κι ο διεθνής άσσος των Rangers είχε προσθέσει: “Δεν υπήρξε ποτέ κάποιος σαν αυτόν και συχνά αναρωτιέμαι αν θα δούμε ποτέ κάποιον σαν αυτόν. Μακάρι να βρεθεί κάποιος για να μπορούμε να δείξουμε στους σύγχρονους ποδοσφαιριστές τι παίκτη είχαμε στην εποχή μου”.
Το 2007 μια τιμητική πλάκα τοποθετήθηκε στην πατρικό του Patsy Gallacher στο Ramelton από τον τότε πρόεδρο της Celtic, Brian Quinn και το γιο του Patsy, Bernard Gallacher. Δύο γιοί του Patsy, έπαιξαν ποδόσφαιρο, ο Tommy με την Queen's Park και τη Dundee και ο Willie με τη Celtic. Ακόμα και οι “Lisbons Lions”, η ομάδα της Celtic που πήρε το κύπελλο πρωταθλητριών του 1967 -κι ότι βρήκε στο διάβα της εκείνη τη χρονιά- επισκέφτηκε την πατρίδα του Patsy για να τον τιμήσει.
Σε άλλα βιβλία ο Patsy γράφεται Gallagher μιας κι έτσι προφερόταν το όνομά του στη διάλεκτο του Donegal. Ένα συνηθισμένο –όπως προαναφέραμε- επώνυμο στην περιοχή, αφού ήταν και το πατρικό της μητέρας του, χωρίς φυσικά να υπάρχει εξ αίματος συγγένεια με τον πατέρα του. Όταν η οικογένεια του Patsy πήγε στη Σκωτία απέκτησε τη σκωτσέζικη προφορά και το όνομα που γράφτηκε στην πόρτα του σπιτιού τους ήταν Gallacher. Οι γονείς του Patsy ήταν αγράμματοι και δεν κατάλαβαν τη διαφορά.
Αυτή είναι η εκδοχή του συγγραφέα του βιβλίου για το Mighty Atom, David Potter, ο οποίος όσες φορές άκουγε συγκρίσεις ανάμεσα στους Pele, Puskas και Johnstone για το ποιος είναι ο καλύτερος χαμογελούσε λέγοντας : “Μην τα λέτε αυτά σε μένα. Έχω δει τον Patsy Gallacher”.
Gallagher ή Gallagher, ο Patsy είναι για τους οπαδούς της Celtic o Mighty Atom, ο άνθρωπος που το τεράστιο ταλέντο κι η ατσάλινη θέλησή του ξεπέρασε τους σωματικούς περιορισμούς του.
“Όσο υπάρχει Celtic, το όνομα του Patsy Gallacher θα αναφέρεται κι οι γιοί του κι οι οικογένειές τους, έχουν κάθε λόγο να είναι περήφανοι” είχε πει ο Sir Robert Kelly κι εκτιμώ ότι δεν υπάρχει καλύτερος επίλογος για το Mighty Atom.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.