Τα “λιοντάρια” έδειξαν το δρόμο...

Η Celtic του 1967 ήταν η πρώτη ομάδα που έφερε το κύπελλο πρωταθλητριών στο Νησί, ανοίγοντας το δρόμο στους αγγλικούς συλλόγους.

Η Chelsea πήρε με τον πλέον δραματικό τρόπο το τελευταίο κύπελλο πρωταθλητριών για τους Άγγλους το 2012, με τους Βρετανούς να φτάνουν τις 13 κατακτήσεις στο συγκεκριμένο θεσμό, φθάνοντας τους Ιταλούς.
Η αρχή είχε γίνει σαν σήμερα, 45 χρόνια πριν από μια σκωτσέζικη ομάδα, τη Celtic του 1967, με την ιστορία της πια να αγγίζει τα όρια του μύθου.

Μέχρι τότε οι Λατινοαμερικάνοι κυριαρχούσαν στο θεσμό, τον οποίο είχαν κατακτήσει μόλις τέσσερις ομάδες στα 12 χρόνια ύπαρξής του, οι Real Madrid, Benfica κι οι δύο σύλλογοι του Μιλάνου, Inter και AC Milan.

H Celtic έβρισκε απέναντί της τη μεγάλη Inter του Helenio Herrera, δάσκαλου του catenatsio, ενός αντιπαθητικού αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικού αμυντικού συστήματος. Έχοντας κατακτήσει δύο πρωταθλητριών τα τρία τελευταία χρόνια οι Μιλανέζοι ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί, διαθέτοντας στις τάξεις τους παίκτες παγκόσμιας κλάσης.
Το σκορ άνοιξαν οι Ιταλοί που έδειχναν να επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά, όμως αυτό που επακολούθησε ήταν εκπληκτικό με τη Celtic να επιτίθεται κατά κύματα.
H κυριαρχία των Bhoys ήταν απόλυτη, ξεσηκώνοντας τους ουδέτερους στο Estadio Nacional της Λισαβώνας. Η Celtic γύρισε το παιχνίδι μετρώντας 39 προσπάθειες για γκολ με τον Portierο των Ιταλών, Sarti, να είναι ο ήρωας της αναμέτρησης πραγματοποιώντας 13 αποκρούσεις! Μια απίστευτη ομάδα που κατέκτησε πέντε συνολικά τρόπαια εκείνη τη χρονιά, αποτελούμενη μόνο από Σκωτσέζους, οι οποίοι μάλιστα είχαν γεννηθεί μεταξύ 48 χιλιομέτρων της περιφέρειας της Γλασκώβης.

Εκείνη τη μέρα, 49 χρόνια πριν, γεννήθηκαν τα “λιοντάρια της Λισαβώνας” η ομάδα που άλλαξε την ιστορία της Celtic και αποτελεί την κορυφαία στιγμή των πράσινων της Γλασκώβης. Άλλαξε όμως και τη μορφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, διαλύοντας το ποδόσφαιρο της σκοπιμότητας σε άλλες ρομαντικές εποχές.
Την επόμενη σεζόν ήταν η σειρά της Manchester United να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο επικρατώντας 4-1 της Benfica στην παράταση. Οι Red Devils μετρούν 3 κύπελλα πρωταθλητριών, με τη Liverpool να είναι η πλέον επιτυχημένη αγγλική ομάδα του θεσμού με 5 κατακτήσεις. Η Nottingham Forest έχει δύο κατακτήσεις, με ένα μόλις πρωτάθλημα (!) ενώ το κύπελλο πρωταθλητριών έχει σηκώσει και η Aston Villa, με την Chelsea να είναι η τελευταία νικήτρια, η φετινή κάτοχος του τροπαίου.
Οι Λονδρέζοι πήραν φέτος το τρόπαιο στην έδρα του αντιπάλου τους, μέσα στο σπίτι της Bayern Munich, κερδίζοντας στα πέναλτι. Με τον ίδιο τρόπο η Liverpool είχε σηκώσει το κύπελλο μέσα στην έδρα της AS Roma, στον τελικό του 1984. Οι Reds σαν σήμερα, το 2005, είχαν κάνει την απόλυτη ανατροπή στην Κωνσταντινούπολη, ισοφαρίζοντας την AC Milan παρότι βρέθηκαν να χάνουν με 3-0 στο ημίχρονο, για να πάρουν το απόλυτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στα πέναλτι. H αρχή για το Νησί είχε γίνει όμως 45 χρόνια πριν στο Estadio Nacional της Λισαβώνας, όταν ο μύθος των Lisbon Lions είχε γεννηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.