Σαν σήμερα στις 4 Νοεμβρίου του 1967 #3


Σαν σήμερα στις 4 Νοεμβρίου του 1967 η Celtic χάνει 1-0 στην Ουρουγουάη από τη Racing Club σε αγώνα play-off για το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων (το intercontinental Cup), σε μια από τις σκοτεινότερες στιγμές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Η Celtic είχε κερδίσει 1-0 στη Γλασκώβη για να ηττηθεί 2-1 σε μια ντροπιαστική για το ποδόσφαιρο ρεβάνς, στην οποία δεν αγωνίστηκε ο goalkeeper της, Ronnie Simpson, αφού χτυπήθηκε από ένα κομμάτι μέταλλο με αποτέλεσμα να ανοίξει το κεφάλι του πριν τη σέντρα. To θέμα είναι ότι η Celtic δεν έπρεπε να δεχτεί να διεξαχθεί επαναληπτικός όπως τόνιζε ο πρόεδρος Bob Kelly που ήθελε να πάρει την ομάδα και να φύγει, όμως ο γραμματέας, Desmond White, δεν ήθελε να πει κανείς ότι η Celtic δείλιασε (!) και ο Jock Stein συμφώνησε να γίνει το ματς κάτι που σίγουρα μετάνιωσε αργότερα. Το ουδέτερο έδαφος (δεν ίσχυε τότε το εκτός έδρας γκολ) που θα γινόταν το ματς αποφασίστηκε να είναι το Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης στο γήπεδο Centenario, 3 μέρες μετά τα απαράδεκτα γεγονότα του αγώνα στην Αργεντινή. 30.000 οπαδοί της Racing συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο της Celtic στις 2 τα ξημερώματα για να μην αφήσουν τους Bhoys να κοιμηθούν όμως αυτό δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτά που επακολούθησαν.
Ο Jock Stein είχε δηλώσει “δε μπορώ να στείλω την ομάδα με το ένα χέρι πίσω από τη πλάτη στο ματς”, όμως το έκανε κι αποδείχθηκε ότι ήταν τεράστιο λάθος. Ο διαιτητής ήταν από την Παραγουάη, το ματς γινόταν στην Ουρουγουάη, το λατινικό στοιχείο έντονο κι αυτό που επακολούθησε μόνο ποδόσφαιρο δεν ήταν. Οι Αργεντικοί χτυπούσαν απροκάληπτα από το ξεκίνημα με την ανοχή του διαιτητή Rodolfo Pérez Osorio που έδειχνε έξω από τα νερά του κι όταν οι παίκτες της Celtic αντέδρασαν ήταν αυτοί που τιμωρήθηκαν! Σφυρίχτηκαν 30 φάουλ σε βάρος της Celtic και 21 εναντίον της Racing, ενώ αποβλήθηκαν 6 παίκτες, 4 από τη Celtic κι ένας από τη Racing. Σωστά μετρήσατε, απλά από τους 4 παίκτες της Celtic που αποβλήθηκαν ο Bertie Auld αρνήθηκε να φύγει από τον αγωνιστικό χώρο κι ο διαιτητής μη ξέροντας τι να κάνει τον άφησε να συνεχίσει!!
Το παιχνίδι ήταν μια φάρσα, όλοι οι παίκτες της Celtic που αποβλήθηκαν ήταν επιθετικοί, ο Lennox στο πρώτο ημίχρονο και οι Johnstone, Hughes και Auld δεύτερο. Όσον αφορά την αποβολή του Jinky o Γάλλος δημοσιογράφος, Francis Thébaud (Mirroir de Football) έγραψε περιγράφοντας τη φάση: “Ο Johnstone, στη μέση του γηπέδου άλλαξε τη μπάλα με το Wallace κι έφυγε. Ο Martín χωρίς να ενδιαφέρεται για τη μπάλα γκρέμισε το Johnstone κοι οι δύο παίκτες βρέθηκαν στο έδαφος. Ο Martín άρχισε να κυλά λες κι είχε χτυπήσει αυτός κι ο διαιτητής Peréz απέβαλλε το Johnstone! Ο άνθρωπος που είχε γίνει αποδέκτης των περισσότερων και πιο σκληρών φάουλ στη διάρκεια του αγώνα ήταν αυτός που τιμωρήθηκε. Από την πλευρά μου δεν έχω δει ποτέ τέτοια συγκλονιστική απόφαση.” Δέκα λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου η Racing σκόραρε με τον Cardenas και πήρε τη νίκη, όταν όμως πήγε να κάνει το γύρο του θριάμβου οι θεατές από την Ουρουγουάη που είχαν δει τι είχε συμβεί τους πετούσαν ότι έβρισκαν μπροστά τους, μερικοί παίκτες της Racing έφυγαν προς το κέντρο κι έγινε σύρραξη με την αστυνομία να επεμβαίνει χωρίς να βοηθά την όλη κατάσταση. Το ματς ντροπή είχε τελειώσει κι ο Jock Stein είχε το κεφάλι κάτω σε όλο το ταξίδι της επιστροφής.
Τι έκανε η διοίκηση της Celtic; Tιμώρησε με πρόστιμο 250 λιρών τον κάθε παίκτη, με τους ποδοσφαιριστές να το μαθαίνουν από τα ΜΜΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.