Η FΙFA απαγόρεψε τα poppies σε Αγγλία και Σκωτία

Η Αγγλία υποδέχεται τη Σκωτία στο Wembley στις 11 Νοεμβρίου σε ένα κρίσιμο παιχνίδι για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου. Τα παιχνίδια των δύο εθνικών ομάδων (των αρχαιότερων στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου) είναι πάντα ξεχωριστά, το συγκεκριμένο όμως έχει τη δική του μοναδική σημασία γιατί διεξάγεται στις 11 Νοεμβρίου, τη μέρα που οι Βρετανοί τιμούν τη μνήμη των νεκρών του πολέμου. Τέτοια εποχή στη Βρετανία φορούν τα poppies (παπαρούνες) σε ένδειξη μνήμης και σεβασμού για τους πεσόντες του Α’ παγκοσμίου πολέμου. Η 11η Νοεμβρίου είναι επίσημα poppy day (μέρα της παπαρούνας) στη Βρετανία, επίσημα γνωστή ως remembrance day (μέρα μνήμης ή μέρα ανακωχής) κι είναι αφιερωμένη στα μέλη των ενόπλων δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους στη γραμμή του καθήκοντος στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο. Υπενθυμίζει το επίσημο τέλος του Α’ παγκοσμίου πολέμου, καθώς οι εχθροπραξίες έληξαν τυπικά την 11η ώρα, της 11ης ημέρας του 11ου μήνα του 1918 με τη γερμανική υπογραφή ανακωχής.
Οι ομοσπονδίες της Αγγλίας και τη Σκωτίας ζήτησαν από τη FIFA να φορούν τις παπαρούνες, αν όχι στις φανέλες και στις φόρμες, τουλάχιστον σε περιβραχιόνια, κάτι που είχε γίνει στη φιλική νίκη της Αγγλίας με 1-0 επί της Ισπανίας στο Wembley στις 12 Νοεμβρίου το 2011.
Η παγκόσμια ομοσπονδία όμως αρνήθηκε, αυτό που η ίδια είχε επιτρέψει το 2011, παρότι και τότε θεωρούσε ότι σε αγώνες που τελούν υπό την αιγίδα της απαγορεύεται κάθε πολιτικό, θρησκευτικό ή εμπορικό μήνυμα στις φανέλες των εθνικών ομάδων. Απόφαση που δε βρήκε σύμφωνες τις δύο ομοσπονδίες με τους Σκωτσέζους μάλιστα να ζητούν να μάθουν ποιες θα είναι οι κυρώσεις σε περίπτωση που αγονήσουν τις συστάσεις και φορέσουν τις παπαρούνες.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το να φορά κανείς μια παπαρούνα αυτή την εποχή του έτους δεν αποκλειστικά βρετανική πρακτική, αφού η γέννηση της είναι διεθνής. Το Νοέμβριο του 1918, ένα ποίημα από τον Καναδό στρατιωτικό γιατρό, John McCrae, αναφερόταν στα πεδία της Φλάνδρας, μερικά από τα χειρότερα πεδία των μαχών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου άνθισαν αυτές οι παπαρούνες, με το κόκκινο χρώμα τους να αποτελεί το καταλληλότερο σύμβολο για το αίμα που χύθηκε στον πόλεμο. Τα μικρά αυτά κόκκινα φυτά ήταν το πρώτο σημάδι ζωής μετά το θάνατο που απλώθηκε στα πεδία των μαχών στη Βόρεια Γαλλία και το Βέλγιο. Το ποίημα ενέπνευσε την ανθρωπίστρια, Moina Michael να φορέσει και να διανέμει παπαρούνες προς τιμήν των νεκρών στρατιωτών.
Οι ομοσπονδίες της Αγγλίας και της Σκωτίας ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να αλλάξουν τη γνώμη της FIFA, με τους οπαδούς τους πάντως να θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες συστάσεις πρέπει να αγνοηθούν ανεξαρτήτως τιμήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.