Ζωντανή στο 88’ η Σκωτία, 1-0 τη Σλοβενία

Ο Chris Martin αποδείχθηκε «χρυσή αλλαγή» σημειώνοντας στο 88’ το γκολ που έδωσε μια μεγάλη νίκη στη Σκωτία και την κράτησε ζωντανή στη μάχη της πρόκρισης.
Η παρουσία έξι παικτών της Celtic στο αρχικό σχήμα, έδωσε την απαραίτητη ομοιογένεια και αυτοπεποίθηση στους γηπεδούχους που θα μπορούσαν να έχουν σημειώσει τουλάχιστον δύο γκολ στο πρώτο μέρος, έχοντας κάνει πολλές ευκαιρίες, μεταξύ των οποίων και δύο δοκάρια του Griffiths μέσα σε ένα λεπτό.
Τελικά ήταν ο Chris Martin που -έξι λεπτά μετά την είσοδο του στο ματς- έστειλε τη μπάλα να βρει το δοκάρι και να καταλήξει στα δίχτυα δίνοντας τη μεγάλη νίκη στην ομάδα του Gordon Strachan. H Σκωτία πλησίασε τώρα στον πόντο τη Σλοβενία που έπεσε στη 2η θέση κι είναι δύο βαθμούς πίσω από την 2η Σλοβακία.
Η Σκωτία είχε -όπως προαναφέραμε- έξι παίκτες της Celtic στο αρχικό σχήμα, με τον Strachan να χρησιμοποιεί τον αριστεροπόδαρο Kieran Tierney στο δεξί άκρο της άμυνας και τον Stuart Armstrong να κάνει το ντεμπούτο του. Ο 19χρονος μπακ της Celtic τα πήγε εξαιρετικά και στην αριστερή πλευρά, με τη συνεργασία των Brown και Armstrong στα χαφ να είναι -αναμενόμενα- υποδειγματική.
H Σκωτία μπήκε πολύ δυνατά, έχοντας τρεις τελικές στα πρώτα τέσσερα λεπτά, και παραλίγο να προηγηθεί μόλις στο 2’ όταν -σε εκτέλεση κόρνερ του Robert Snodgrass- ο Russell Martin (που ήταν στο πίσω δοκάρι) έπιασε μια βολίδα που απέκρουσε εκπληκτικά ο goalkeeper, Jan Oblak. O keeper της Atletico Madrid στάθηκε τυχερός ένα λεπτό αργότερα στο σουτ του Kieran Tierney που άλλαξε πορεία, με τη Σκωτία να επιτίθεται συνεχώς. Με τη συμπλήρωση έξι λεπτών ο Jan Oblak χρειάστηκε να επέμβει τρεις φορές, με τους γηπεδούχους να πιέζουν ασταμάτητα. Οι Σκωτσέζοι έστειλαν στο 7’ τη μπάλα στα δίχτυα, μετά από ακόμα ένα κόρνερ του Robert Snodgrass και κεφαλιά του Russell Martin, όμως ο αμυντικός της Norwich είχε κάνει επιθετικό φάουλ.
Η Σλοβενία απείλησε στο 18’ με τον Roman Bezjak να πιάνει το δυνατό σουτ στην κλειστή γωνία, την οποία κάλυψε εξαιρετική ο keeper των γηπεδούχων, Craig Gordon, διώχνοντας τον κίνδυνο.
Οι Σλοβένοι άρχισαν να βγαίνουν σιγά-σιγά μπροστά όμως η Σκωτία συνέχισε να ελέγχει το ματς και να κάνει φάσεις. Στο 28’ το σουτ του James Morrison από το ύψος της περιοχής έφυγε ελάχιστα άουτ, για να ακολουθήσουν δύο δοκάρια μέσα σε ένα λεπτό από το Leigh Griffiths. Στο 35’ ο Andy Robertson έδωσε στον Robert Snodgrass, που έβγαλε μια εξαιρετική σέντρα από τα αριστερά για να έρθει ο Griffiths με μονοκόμματο σουτ, σχεδόν εξ’επαφής, στέλνοντας τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Στο 36’ ήταν η σειρά του Stuart Armstrong να τροφοδοτήσει τον Griffiths, όμως και αυτή τη φορά η βολίδα του επιθετικού της Celtic σταμάτησε στο δοκάρι. Στο 38’ ο James Morrison έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα στην εστία για να τη διώξουν οι Σλοβένοι πριν καταλήξει στα δίχτυα με τη Σκωτία να χάνει τη μία ευκαιρία ισω από την άλλη.Το σφύριγμα της λήξης του πρώτου μέρους ήταν λυτρωτικό για τους φιλοξενούμενους, με τους Σκωτσέζους να μην μπορούν να πιστέψουν ότι πηγαίνουν χωρίς σκορ στα αποδυτήρια.
Η ατυχία του Leigh Griffiths ολοκληρώθηκε στο 50’, όταν ο επιθετικός της Celtic δεν μπόρεσε να συνεχίσει, έχοντας δεχτεί γονατιά στην πλάτη από τον keeper των Σλοβένων στο πρώτο μέρος. Ο Steven Naismith της Norwich μπήκε στη θέση του, με τη Σκωτία να μην μπορεί να βρει το μομέντουμ του πρώτου μέρους στο ξεκίνημα της επανάληψης. Οι Σκωτσέζοι είχαν μια άκαρπη υπεροχή και χρειάστηκε να περιμένουν μέχρι το 75’ για να κάνουν ευκαιρία, με τον Ikechi Anya -που είχε μπει ένα λεπτό νωρίτερα- να πλασάρει για να μπλοκάρει εύκολα ο Jan Oblak. Η Σκωτία προσπαθούσε απεγνωσμένα στο τέλος, είχε κι ένα ακλό σουτ του Steven Naismith έξω από την περιοχή, όμως το γκολ δε φαινόταν να έρχεται. Τη λύση έδωσε ο Chris Martin. Ο φορ της Fulham -που αποδοκιμάστηκε όταν μπήκε στο ματς- αξιοποίησε την πάσα του Stuart Armstrong στέλνοντας τη μπάλα -να βρει το δοκάρι και- να καταλήξει στα δίχτυα με εξαιρετικό αριστερό σουτ. Ιδανική απάντηση στη μερίδα των ανόητων, μεταξύ των 25.000 οπαδών που βρέθηκαν στο Hampden, που τον αποδοκίμασαν.
Μεγάλη και πανάξια νίκη της Σκωτίας, βάσει ευκαιριών και εμφάνισης, το συγκρότημα του Gordon Strachan είναι ζωντανό στη διεκδίκηση της 2η θέσης.
ΣΚΩΤΙΑ:  Gordon, Tierney, R.Martin, Mulgrew, Robertson, Morrison (Chris Martin 82), Brown, Armstrong, Forrest, Snodgrass (Anya 74), Griffiths (Naismith 50). 
ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Oblak, Aljaz Struna, Samardzic, Cesar, Jokic, Kurtic, Krhin, Kampl (Omladic 87), Ilicic, Birsa (Beric 69), Bezjak (Verbic 58). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.