Μνημείο του θριάμβου των Lisbon Lions στο Estadio Nacional

Το Estadio Nacional στη Λισαβώνα είναι ο τόπος του μεγαλύτερου θριάμβου στην ιστορία της Celtic, εκεί οι θρυλικοί Lisbon Lions νίκησαν 2-1 την Inter το 1967 κατακτώντας το κύπελλο Πρωταθλητριών.
Το επίτευγμα αυτό θα βρίσκεται πια για πάντα στο συγκεκριμένο στάδιο με τη μορφή ενός επιτοίχιου μηνμείου, μιας πέτρινης πλάκας, χάρη στην εξαιρετική δουλειά του οπαδού της Celtic, David Mitchell. Όταν ο David είχε επισκεφθεί το συγκεκριμένο στάδιο πριν από καιρό, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κάτι που να θυμίζει το θρίαμβο της ομάδας του. Αντίθετα είδε ότι στον τοίχο των αποδυτηρίων υπήρχαν δύο πλάκες, μία αναφερόταν στην εθνική Αγγλίας που είχε χρησιμοποιήσε το συγκεκριμένο στάδιο ως προπονητικό κέντρο στο Euro 2004 και μία αφορούσε παιχνίδι του 1949 μετάξυ της Benfica και της μεγάλης ομάδας της Torino που χάθηκε στην αεροπορική τραγωδία όταν επέστρεφε στην Ιταλία.
Τους τελευταίους μήνες ο David, συνεργάστηκε με τη Celtic και τις τοπικές αρχές για να πάρει την έγκριση που χρειαζόταν, ώστε να αποθανατίσει στην πέτρα το επίτευγμα της Celtic, στον μοναδικό τελικό κυπέλλου Πρωταθλητριών που έγινε στο συγκεκριμένο στάδιο.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν την περασμένη εβδομάδα, παρουσία του ίδιου του David, του Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Πορτογαλίας, Joao Paulo Rebelo, του Αντιπρόεδρου του Πορτογαλικού Ινστιτούτου Νεολαίας και Αθλητισμού, Vitor Pataco, κι ενός από τους Lisbon Lions, του John Clark.
Ο γενικός διευθυντής της Celtic, Peter Lawwell, έπλεξε το εγκώμιο του David Mitchell για την ιδέα του και τις προσπάθειες του να την κάνει πραγματικότητα τονίζοντας την αγάπη του για το σύλλογο. Ο ίδιος ο David ευχαρίστησε τους υπέυθυνους του σταδίου κι όσους τον βοήθησαν να τα καταφέρει σημειώνοντας πόσο συμβολική είναι αυτή η χρονιά για τη Celtic,
ενώ ο John Clark δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η πόλη της Λισαβώνας και το Estadio Nacional έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιάς μας. Έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές το στάδιο και τώρα όταν έρθουμε ξανά, εμείς ή οι οπαδοί μας, θα είναι φανταστικό να δουν καταγεγραμμένο σε μμηνμείο αυτό που έγινε εκείνη την υπέροχη μέρα. Ξέρω ότι οι συμπαίκτες μου νοιώθουν, όπως κι εγώ, συγκινημένοι από αυτή τη χειρονομία.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.