Σαν σήμερα στις 6 Οκτωβρίου του 1937 #3

Σαν σήμερα στις 6 Οκτωβρίου του 1937 η Celtic κερδίζει 2-0 μέσα στο Roker Park τη Sunderland, σε μια συνάντηση των κυπελλούχων Αγγλίας και Σκωτίας. Οι Jimmy McGrory και Willie Buchan σκόραραν για τους Bhoys, με τις δύο ομάδες να φωτογραφίζονται σαν μία, έχοντας μαζί και τα κύπελλα που κατέκτησαν στη χώρα τους. Η Sunderland είχε 5 πέντε Σκωτσέζους στη σύνθεσή της και αξίζει να αναφερθεί ότι τις δύο ομάδες ένωνε μια τραγωδία στη δεκαετία του 1930, μιας κι είχαν χάσει τους goalkeeper τους σε αγώνα.
Οι τακτικοί επισκέπτες αυτής εδώ της σελίδας γνωρίζουν για τον John Thomson το θρυλικό τερματοφύλακα της Celtic, γνωστό και ως “πρίγκηπας των goalkeepers” που σκοτώθηκε σε ηλικία 22 ετών, όταν επιχείρησε απόκρουση σε Old Firm πέφτοντας στα πόδια του Sam English των Rangers, το Σεπτέμβριο του 1931.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι και η Sunderland έχασε τον τερματοφύλακά της, Jimmy Thorpe, σε ηλικία 22 ετών, σε μια αναμέτρηση με την Chelsea το Φεβρουάριο του 1936. Ο Thorpe ήταν θύμα της βάναυσης συμπεριφοράς των επιθετικών της Chelsea -σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής- κι υπήρξε τέτοια αγανάκτηση μετά το ματς που η F.A. (η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας) άλλαξε τους κανονισμούς του παιχνιδιού. Απαγορεύθηκε έτσι να κλωτσά κάποιος την μπάλα από τα χέρια του τερματοφύλακα!
Όπως κανείς δεν ξέχασε το John Thomson το ίδιο ισχύει και για το Jimmy Thorpe κι όταν η Chelsea αντιμετώπισε τη Sunderland το 2011 στην 75η επέτειο από το θάνατό του, οι goalkeepers των δύο ομάδων φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια στη μνήμη του ανθρώπου που ο θάνατός του άλλαξε τους κανονισμούς του παιχνιδιού προς το καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.