Σαν σήμερα στις 28 Φεβρουαρίου του 1888 #1

Σαν σήμερα στις 28 Φεβρουαρίου του 1888 γεννήθηκε ο Willie Angus.
Πήγε στη Celtic το 1911 από την Carluke Rovers κι έπαιξε σε δύο σεζόν το (1912-13 και 1913-14), όμως ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος διέκοψε την καριέρα του.
Τα κατορθώματα του ξεπερνούν τα ποδοσφαιρικά γήπεδα μιας κι έγινε ο πρώτος Σκωτσέζος που τιμήθηκε ποτέ με το Victoria Cross, την ανώτερη τιμητική διάκριση που μπορεί να λάβει Βρετανός στρατιώτης.
Το 1915 στο Givenchy της Γαλλίας, ο Angus έχασε ένα μάτι, χτύπησε στο πόδι κι είχε 40 τραύματα όταν έσωσε τον υπολοχαγό James Martin, πατριωτάκι του από το Carluke που είχε πέσει τραυματισμένος 2-3 μέτρα από τις γερμανικές γραμμές. Το κατόρθωμα μου χαρακτηρίστηκε ως «η γενναιότερη πράξη που έγινε ποτέ στο Βρετανικό στρατό» από τον υπολοχαγό Col Gemmill.
Ο Angus πήρε στους ώμους του τον τραυματία, James Martin, και τον κουβάλησε σώζοντας τον, αγνοώντας τη βροχή των βλημάτων που τον γέμισαν τραύματα, για να χάσει το μάτι του, αλλά και να αχρηστευθεί το ένα του πόδι. Όταν ρωτήθηκε τι τον ώθησε να κάνει κάτι τέτοιο, απάντησε χαρακτηριστικά: «Θα γύριζα μετά στο Carluke. Δε θα μπορούσα ποτέ να επιστρέψω αν άφηνα κάποιον από το Carluke να πεθάνει εδώ.»
Γνώρισε την αποθέωση όταν γύρισε στη Σκωτία και από όλη την ποδοσφαιρική κοινωνία αφού τόσο στο Celtic Park Park όσο και στο Ibrox όταν ήταν επίσημος καλεσμένος και στους δύο ημιτελικούς του κυπέλλου Γλασκώβης, με τους θεατές να σηκώνονται όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν.
Έγινε πρόεδρος στη Carluke Rovers FC, θέση που κράτησε μέχρι το θάνατο του στις 14 Ιουνίου του 1959.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.