O McLeish ξανά στην εθνική Σκωτίας

Ο Alex McLeish είναι κι επίσημα ο τεχνικός της εθνικής Σκωτίας, υπογράφοντας μέχρι το 2020. Ο πρώην τεχνικός των Rangers, Aston Villa και Birmingham  μεταξύ άλλων επιστρέφει στον πάγκο της εθνικής Σκωτίας, με την οποία είχε ποσοστό νικών 70% το 2007 που είχε καθήσει για πρώτη φορά στον πάγκο της.
«ναι τρομερή τιμή κι είμαι απίστευτα τυχερός που μου δίνεται η ευκαιρία να οδηγήσω την εθνική της χώρας μου για δεύτερη φορά, είμαι απίστευτα περήφανος που είμαι για δεύτερη φορά προπονητής της εθνικής», δήλωσε ο 59χρονος τεχνικός που παίρνει τη θέση του Gordon Strachan που απομακρύνθηκε τον Οκτώβριο.
Ο πρόεδρος της σκωτσέζικης ομοσπονδίας, Alan McRae, δήλωσε ότι ο McLeish είναι ένας θρύλος της Σκωτίας και φυσικός αρχηγός που ήταν πετυχημένος τεχνικός σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο.
Παίκτης-θρυλος της Aberdeen ο Alex McLeish, ένας εξαιρετικός αμυντικός όπου πέρασε σχεδόν όλη τη ζωή του ως παίκτης στους Dons (στα τελειώματα φόρεσε 3 φορές τη φανέλα της Motherwell) κερδίζοντας με τους Dons 3 πρωταθλήματα Σκωτίας, ένα κύπελλο και δύο League Cup Σκωτίας, το κύπελλο κυπελλούχων και το ευρωπαϊκό Super Cup!
Ως προπονητής πέρασε από τη
Motherwell (βγάζοντάς τη 2η στην SPL ΤΟ 1995), τη Hibernian και τους Rangers με τους οποίους κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Σκωτίας, δύο κύπελλα και τρία League Cup. Πήγε στη Birmingham με την οποία κατέκτησε το αγγλικό League Cup, ενώ ήταν εξαιρετική η θητεία του στον πάγκο της εθνικής Σκωτίας, με ποσοστό νικών 70% όπως προαναφέραμε.
Μετά τη Birmingham πήγε στη μεγάλη της αντίπαλο την Aston Villa αναστατώνοντας τους οπαδούς και των δύο ομάδων. Όχι μόνο δεν τα κατάφερε στο Villa Park αλλά στατιστικά είναι ο χειρότερος προπονητής στην ιστορία της Aston Villa!
Στον πάγκο της Nottingham Forest όπου κάθησε μόλις δύομιση μήνες, από τις 27 Δεκεμβρίου του 2012 έως τις 5 Φεβρουαρίου του 2013.
Τον Αύγουστο του 2014 ανέλαβε τη Racing Genk του Βελγίου, για να παέι στη Zamalek της Αιγύπτου το Φεβρουάριο του 2016, για να απολυθεί τον Μάιο του ίδιου χρόνου, μετά από απογοητευτικά αποτελέσματα, 10 αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος.
Έχει αναδειχθεί 9 φορές προπονητής του μήνα στην SPL και μια φορά προπονητής του μήνα στην αγγλική Premier League, ενώ μπήκε στο Scottish Football Hall of Fame το 2005.
Φόρεσε 77 φορές τη φανέλα της εθνικής Σκωτίας και πήρε μέρος σε δύο παγκόσμια κύπελλα. Κατέχει πάντως ένα παράξενο ρεκόρ καθώς είναι ο μόνος Σκωτσέζος (εκτός από τους τερματοφύλακες) που έχει τόσες συμμετοχές με την εθνική χωρίς να σκοράρει!
Η πρόσληψη του McLeish δικαίωσε τους Bookmakers που τον είχαν ως πρώτο φαβορί για τον πάγκο της εθνικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.