Σαν σήμερα στις 6 Μαΐου του 1953 #2

Σαν σήμερα στις 6 Μαΐου του 1953 γεννήθηκε στο Εδιμβούργο ο Graeme Souness. Μέσος με ηγετικές ικανότητες, αρχηγός της μεγάλης Liverpool των 80ς και παίκτης προπονητής των Rangers για μια πενταετία, ενώ έπαιξε μέχρι και στο campionato -όταν θεωρούνταν το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης- φορώντας τη φανέλα της Sampdoria. Ξεκίνησε την καριέρα του από την Tottenham σε ηλικία 15 ετών, έπαιξε όμως μόνο σε ένα παιχνίδι σε μια διετία για τους Spurs για να πάει στη Middlesbrough όπου και ξεχώρισε. Μετά από μια τετραετία (176 ματς, 22 γκολ) πήγε στη Liverpool γνωρίζοντας τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
Σε 6 χρόνια με τους Reds κατέκτησε 3 κύπελλα πρωταθλητριών, 5 πρωταθλήματα και 4 League Cup Aγγλίας, παίζοντας σε 247 ματς σημειώνοντας 38 γκολ. Πήγε στην Ιταλία και τη Sampdoria με την οποία κατέκτησε το κύπελλο Ιταλίας το 1985.
Την επόμενη σεζόν έγινε παίκτης προπονητής στους Rangers. Κατάργησε έναν παράξενο κανονισμό που δεν ήθελε τεχνικό των Gers να έχει μούσι ή μουστάκι (!) ενώ έφερε τα πάνω κάτω το 1989 όταν πήρε το Mo Johnston, ένα καθολικό ποδοσφαιριστή κόντρα στις προτεσταντικές παραδόσεις των Gers. Με τους Rangers κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα Σκωτίας.
Το 1992 επέστρεψε στη Liverpool ως προπονητής και παρότι κατέκτησε το κύπελλο Αγγλίας εκείνη τη σεζόν (όπου αντιμετώπισε και προβλήματα υγείας κι έκανε εγχείρηση καρδιάς), η συνέχεια κρίνεται αποτυχημένη και το 1996 πήγε στη Galatasaray κατακτωντας το κύπελλο Τουρκίας. Τελευταία του επιτυχία ήταν στον πάγκο της Blackburn Rovers με την οποία κατέκτησε το League Cup του 2002.
Φόρεσε 54 φορές τη φανέλα της εθνικής Σκωτίας σημειώνοντας 4 γκολ, είναι μέλος του English Football Hall of Fame (παρότι Σκωτσέζους, με τους Αγγλους να αναγνωρίζουν την προσφορά του στο αγγλικό ποδόσφαιρο) και είναι μεταξύ των 100 ποδοσφαιρικών θρύλων της Σκωτίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.