Σαν σήμερα στις 25 Αυγούστου του 1954 #2

Σαν σήμερα στις 25 Αυγούστου του 1954 πεθαίνει ο Robert Rankin. Μόλις 49 ετών ένας πραγματικός θρύλος για τη St Mirren, υπηρέτησε το σύλλογο για 30 συναπτά έτη ως παίκτης, διευθυντής και προπονητής. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από τη St Mirren τον Οκτώβριο του 1926 κι έκανε αίσθηση από την πρώτη στιγμή. Σημείωσε δύο γκολ στο ντεμπούτο του στις 30 Νοεμβρίου στο 4-0 επι της Dunfermline και μέχρι να μπει ο Φεβρουάριος του 1927 ήταν βασικός παίζοντας μέσα αριστερά.
Το 1929 έκανε το ντεμπού του με την εθνική Σκωτίας, σκοράροντας στο 7-3 επί της Νορβηγίας. Αγωνίσθηκε σε δύο ακόμα παιχνίδια της εθνικής Σκωτίας, στο 1-1 με τη Γερμανία και στη νίκη με 2-0 επί της Ολλανδίας. Είναι ο πρώτος σκορερ της St Mirren στην εθνική Σκωτίας, μετρώντας 2 γκολ σε 3 ματς.
Τον Ιανουάριο του 1934, έφυγε από τη St Mirren μετά από μια διαφωνία με το σύλλογο. Πέρασε από τις Dundee και Clyde, για να επιστρέψει στη St Mirren τον Ιούλιο του 1937. Το 1941, ενώ η καριέρα του πλησίαζε στο τέλος της, έγινε διευθυντής του συλλόγου ενώ ήταν ακόμα παίκτης και το 1946 έγινε προπονητής της ομάδας μετά τη φυγή του Willie Fotheringham. Έκατσε για 9 σερί σεζόν στον πάγκο φτιάχνοντας ομάδα έτοιμη για διακρίσεις. Στο ξεκίνημα της σεζόν 1953-54 μπήκε στο νοσοκομείο, αλλά κατάφερε να επιστρέψει για το πρώτο ματς της σεζόν. Τον Ιανουάριο του 1954 όμως ξαναμπήκε στο νοσoκομείο χάνοντας το υπόλοιπο της σεζόν. Ο Willie Reid (που ήταν η πρώτη μεταγραφή που είχε κανει ο Rankin ως τεχνικός) ανέλαβε ως προσωρινός προπονητής για να γίνει μόνιμος τον Ιούνιο αφού ο Rankin δεν κατάφερε να επανέλθει και σαν σήμερα το 1954 άφησε την τελευταία του πνοή βυθίζοντας σε πένθος τη St Mirren. Στις 27 Αυγούστου έγινε η κηδεία του με τους Willie Telfer, Willie Reid, Jackie Neilson και Willie Johnston να κουβαλούν το φέρετρο του. Στη μνήμη του ο Willie Reid οδήγησε την ομάδα που έχτιζε ο Rannkin στον τελικό του League Cup και 5 χρόνια μετά στην κατάκτηση του κυπέλλου Σκωτίας, με παίκτες όπως οι Davie Lapsley, Tommy Gemmell (που θα γινόταν στο μέλλον ένας από τους Lisbon Lions στη Celtic) και and Jackie Nielson. Κι οι τρεις ήταν μεταγραφές του Bobby Rankin, ενός από τους μεγαλύτερους θρύλους της St Mirren.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.