Στα 30 σημαντικότερα club της Eυρώπης η Celtic


Η Celtic είναι ανάμεσα στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους σύμφωνα με τη νέα έκθεση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής εταιρείας KPMG. Το όγδοο σερί πρωτάθλημα και το τρίτο σερί treble δεν ήταν τα μόνα που έπαιξαν ρόλο αλλά -κυρίως- η επιχειρηματική αξία του συλλόγου, ένα επίτευγμα εκτός του γηπέδου, το οποίο υπογραμμίζει την οικονομική υγεία και τις μελλοντικές δυνατότητες του συλλόγου.
Στην έκθεση αξιολόγησης λοιπόν της ευρωπαϊκής Elite το 2019, η Celtic βρέθηκε για πρώτη
φορά, και φυσικά για πρώτη φορά βρίσκεται σε αυτή τη λίστα ομάδα από τη Σκωτία. Η τελική λίστα ήταν το αποτέλεσμα μιας μελέτης που έχει να κάνει με την ένδειξη της Επιχειρηματικής Αξίας (EV) των 32 πιο σημαντικών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων. Η Celtic ανταποκρινόταν και στα τρία κριτήρια που χρειάζονταν, συγκεκριμένα να είναι στις 50 κορυφαίες ομάδες σύμφωνα με τα λειτουργικά έξοδα, να είναι στις 50 κορυφαίες ομάδες σύμφωνα με τον πενταετή συντελεστή της UEFA και να είναι και στις 30 κορυφαίες ομάδες σύμφωνα με τον αριθμό των οπαδών της στα …social media.
Πέντε παράμετροι λαμβάνονται υπόψη για να μπει ένας σύλλογος στη συγκεκριμένη λίστα, κερδοφορία, δημοτικότητα των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, η προοπτική του ρόστερ της ομάδας, τηλεοπτικά δικαιώματα εκπομπής και ιδιοκτησία σταδίου. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα παρουσιάζουν συνεχή άνοδο με συμμετοχές στους ομίλους του Champions και του Europa League, αλλά και μονομερείς συμφωνίες που έχει κάνει η Celtic για μετάδοση των αγώνων της. Η προοπτική του έμψυχου δυναμικού της αυξάνει συνεχώς με τις ακαδημίες της να έχουν βγάλει ταλαντούχους παίκτες και εν ενεργεία διεθνείς, όπως οι James Forrest, Kieran Tierney και Callum McGregor, ενώ βρέθηκαν και στην πρώτη ομάδα νέα ταλέντα, οι Mikey Johnston, Ewan Henderson Anthony Ralston και Karamoko Dembele. Η μελέτη διεξάγεται εδώ και τέσσερα και μέχρι σήμερα στις 32 πρώτες θέσεις ήταν μόνο ομάδες από τις ίδιες οκτώ χώρες, την Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία, Τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και την Τουρκία. Για πρώτη φορά λοιπόν υπάρχει ομάδα από τη Σκωτία, ενώ για πρώτη φορά φέτος είχαμε αλλαγή στην πρώτη τριάδα, με τη Bayern Munich να παίρνει την 3η θέση από τη Barcelona και τη Ρεάλ Μαδρίτης (Real Madrid) να παίρνει την πρωτιά από τη Manchester United.
Αναλυτικά οι πρώτες 32 ομάδες σύμφωνα με την αξιολόγηση της KPMG:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.