Σαν σήμερα στις 9 Ιουλίου του 1867 #1

Σαν σήμερα στις 9 Ιουλίου του 1867 ιδρύθηκε στη Σκωτία η Queen’s Park. H αρχαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα στη Σκωτία κι αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο παιχνίδι της ιστορίας της η εθνική Σκωτίας αποτελούνταν μόνο από παίκτες της Queen’s Park. Οι Spiders (όπως είναι το προσωνύμιο της ομάδας) είναι επίσης η μοναδική σκωτσέζικη ομάδα που έχει αγωνισθεί στον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας και μάλιστα δύο φορές, το 1884 και το 1885. Πάνω από 80 παίκτες της έχουν φορέσει τη φανέλα της εθνικής Σκωτίας και μετά τη Celtic και τους Rangers είναι η ομάδα που έχει δώσει τους περισσότερους διεθνείς στη Σκωτία. Συνέβαλλε και στην κατασκευή του Hampden Park, έδρα της εθνικής Σκωτίας, αλλά και της ίδια της Queen’s Park. Η Queen’s Park ήταν αυτή που άλλαξε και τον τρόπο που παίζεται το ποδόσφαιρο, αφού επινόησε τα ημίχρονα μιας και μέχρι τότε δεν υπήρχε ανάπαυλα στο άθλημα. Επίσης άλλαξε και τον τρόπο που παιζόταν το άθλημα αφού επινόησε και το passing game. Μπορεί να φαίνεται απλοϊκό κάτι τέτοιο σήμερα, όμως εκείνη την εποχή, μέχρι το 1870, οι παίκτες έπαιρναν την μπάλα και …ορμούσαν προσπαθώντας να ξεπεράσουν τους πάντες με ντρίμπλες μέχρι κάποιος να τους σταματήσει!
Στην πρώτη του δεκαετία το οργανωμένο ποδόσφαιρο δεν είχε ιδιαίτερα συστήματα, απλά μαζεύονταν οι παίκτες γύρω από την μπάλα προσπαθώντας να πάρουν τη σειρά τους για να σουτάρουν! Η Queen’s Park όχι μόνο άλλαξε όλα αυτά αλλά χρησιμοποίησε όσο καμία άλλη και τις κεφαλιές! Από τη φανέλα της με τις μαύρες οριζόντιες ρίγες λέγεται ότι εμπνεύστηκε ο θρυλικός τεχνικός της Celtic, Willie Maley για να κάνει οριζόντιες και τις ρίγες της Celtic το 1903, μιας κι ήταν κάθετες μέχρι τότε. Έχει τα περισσότερα
κύπελλα Σκωτίας (10) μετά τις Celtic και Rangers και το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στο θεσμό μιας και μετρά 10 κατακτήσεις σε 12 τελικούς.
H Queen’s Park είναι η μοναδική ερασιτεχνική ομάδα στις επαγγελματικές κατηγορίες της Σκωτίας τιμώντας τα λόγια που υπάρχουν στο έμβλημα της, "Ludere Causa Ludendi" που σημαίνει παίζοντας για τη χαρά του παιχνιδιού σε ελεύθερη μετάφραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.