Σαν σήμερα στις 7 Ιουνίου του 1949#3


Σαν σήμερα στις 7 Ιουνίου του 1949 γεννήθηκε στο Εδιμβούργο ο Lou Macari. Επιθετικός που μεγάλωσε στο Βόρειο Ayrshire στις παραλίες του Largs και πήγε στη Celtic το 1967. Mέλος της θρυλικής “Quality Street Gang” της φουρνιάς πιτσιρικάδων της Celtic στα τέλη του 1967 και αρχές του 1970 (στην οποία ήταν και οι Kenny Dalglish, Davie Hay, Pat McCluskey και Danny McGrain, μεταξύ άλλων), μπήκε γρήγορα στην πρώτη ομάδα κι ήταν το 1971 μέλος της ομάδας της Celtic που νίκησε 3 φορές στο Ibrox σε 28 μέρες. 

Παρότι μικρόσωμος ήταν πολύ δυνατός στον αέρα και πολλοί τον σύγκριναν με τον Jimmy Greaves, σκοράροντας με άνεση και με χαρακτηριστική ψυχραιμία. Το γεγονός ότι σκόραρε συχνά κόντρα στους Rangers τον έκανε πολύ αγαπητό στους οπαδούς της Celtic, με την οποία κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα Σκωτίας. Mετά από 58 ματς και 26 γκολ με τη Celtic πήγε στη Manchester Utd το 1973, απορρίπτοντας πρόταση της Liverpool. O ίδιος είχε δηλώσει ειρωνικά ότι έφυγε για τα λεφτά: «Ήταν καθαρά θέμα χρημάτων, ήθελα ένα πεντόλιρο αύξηση, δεν μου το έδινε ο Stein κι έφυγα» με τον Bill Shankly της Liverpool να δηλώνει μετά την …πόρτα του Macari στους Reds: «Έτσι κι αλλιώς τον ήθελα για τους αναπληρωματικούς.» O Macari δεν έπαψε ποτέ να εκθειάζει τον Jock Stein, τονίζοντας ότι πέτυχε χάρη στην καθοδήγηση του. 


Έμεινε στη Manchester Utd 11 χρόνια παίζοντας σε 329 ματς και σημείωσε 78 γκολ. Κατέκτησε ένα πρωτάθλημα β’ κατηγορίας (Second Division) ένα κύπελλο Αγγλίας κι ένα Charity Shield με τη United για να τελειώσει την ποδοσφαιρική του καριέρα στη Swindon Town.  Aπό τη Swindon ξεκίνησε και την προπονητική του καριέρα το 1984, για να επιστρέψει ως τεχνικός στη Celtic έχοντας περάσει από τους πάγκους των West Ham Utd, Birmingham και Stoke City


Παταγώδη αποτυχία η παρουσία του στον πάγκο της Celtic, πολλοί παίκτες επεσήμαναν την έλλειψη προπονητικών γνώσεων και κοουτσαρίσματος, απολύθηκε τον Ιούνιο του 1994, μόλις 8 μήνες μετά την πρόσληψη του. Επέστρεψε στη Stoke μετά από το αποτυχημένο πέρασμα του από τον πάγκο της Celtic για να κλείσει την προπονητική του καριέρα στη Hundersfield


Έχει φορέσει 24 φορές τη φανέλα της εθνικής Σκωτίας (με την οποία αγωνίσθηκε και στο μουντιάλ του 1978) σημειώνοντας 5 γκολ. Στο testimonial του στις 13 Μαΐου του 1984 η Celtic έφερε 1-1 με τη Manchester Utd, μπροστά σε 40.140 θεατές (15.000 από τους οποίους ήταν οπαδοί των Bhoys) στο Old Trafford κι ο Macari έπαιξε το πρώτο ημίχρονο με τη United και το δεύτερο με τη Celtic.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.