ΑΓΓΛΙΑ-ΣΚΩΤΙΑ (preview)


Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια η Σκωτία θα αντιμετωπίσει την Αγγλία στα τελικά μεγάλης διοργάνωσης. Στο πλαίσιο του Euro 2020 oι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν απόψε στο Wembley σε αγώνα για τον 4ο όμιλο. Τελευταία φορά ήταν στα τελικά του Euro 1996, η Αγγλία είχε επικρατήσει με 2-0 χάρη στα γκολ των Alan Shearer και Paul Gascoigne, με την Σκωτία να χάνει πέναλτι με τον Gary McAllister, oι Tartan Army δεν του το συγχωρέσαν ποτέ. O τεχνικός της Αγγλίας, Gareth Southgate, είχε παίξει σε αυτό το ματς.

Οι Άγγλοι ξεκίνησαν αυτό το Euro με νίκη με 1-0 επί της Κροατίας, οι Σκωτσέζοι έχασαν με 2-0 από την Κροατία.

Η αποψινή τους αναμέτρηση θα είναι η 115η στην ιστορία της αρχαιότερης αντιπαλότητας σε επίπεδο εθνικών ομάδων και φυσικά της μεγαλύτερης. Το πρώτο ματς που έγινε ποτέ σε επίπεδο εθνικών ομάδων στο ποδόσφαιρο ήταν ανάμεσα στην Αγγλία και την Σκωτία το 1872. Η σημερινή τους συνάντηση θα είναι η 100η επίσημη (φιλικά τα 5 στα 115 που προαναφέρουμε).

Μέχρι 22.500 θεατές θα βρεθούν στο Wembley, οι Σκωτσέζοι οπαδοί όμως έχουν… πλημμυρίσει από χθες το Λονδίνο.

Οι Άγγλοι θα έχουν στη διάθεση τους τον αρχηγό της Man.Utd, Harry Maguire, για την Σκωτία το σημαντικό είναι η επιστροφή του αμυντικού της Arsenal, Kieran Tierney. Ο –πρώην παίκτης της Celtic- θεωρείται κομβικός για την Σκωτία, το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθεί στην αριστερή πλευρά, δίπλα στον Robertson, η προετοιμασία της Σκωτίας πάντως βασίστηκε πάνω του και ο Τύπος πανηγυρίζει για την επιστροφή του.

Η Σκωτία έχει να κερδίσει στο Wembley από το 1999, είχε επικρατήσει 1-0 με γκολ του Don Hutcinson. Ήταν η ρεβάνς των play-off για τη συμμετοχή στο Euro 2000, είχε χάσει 2-0 στη Γλασκώβη κι αποκλείστηκε. 32 φορές η Σκωτία έχει αντιμετωπίσει τον «Auld Enemy» (προαιώνιο εχθρό, έτσι αποκαλεί την Αγγλία), κανένα δεν έχει λήξει 0-0.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.