Σαν σήμερα στις 31 Οκτωβρίου του 1903 #1

Σαν σήμερα στις 31 Οκτωβρίου του 1903 η Queens Park να κερδίζει 1-0 τη Celtic σε ματς πρωταθλήματος εγκαινιάζοντας το Νέο Hampden Park. Eίναι το Hampden Park που βρίσκεται στην τοποθεσία που είναι και σήμερα κι ουσιαστικά πρόκειται για το τρίτο γήπεδο με αυτό το όνομα.
Η Queen’s Park που είναι και η αρχαιότερη ομάδα στη Σκωτία έπαιζε σε ένα στάδιο που λεγόταν Hampden, μέχρι που μετακόμισε σε ένα άλλο στάδιο το οποίο επίσης ονόμασε Hampden το 1884.
Έπαιζε εκεί για αρκετά χρόνια, αλλά αντιλαμβανόμενη τη ραγδαία ανάπτυξη του σπορ αποφάσισε να πάει σε άλλο γήπεδο με μεγαλύτερη χωρητικότητα. Πούλησε λοιπόν το γήπεδό της στη Third Lanark και μετακόμισε στη Νότια πλευρά της Γλασκώβης στο γήπεδο για το οποίο αναφερόμαστε, το σημερινό Hampden Park που είχε ονομαστεί New Hampden Park κι έκανε τα εγκαίνια του στο ματς με τη Celtic, σαν σήμερα το 1903.
Η Third Lanark στο μεταξύ άλλαξε την ονομασία του γηπέδου που αγόρασε σε Cathkin Park, όμως χρεοκόπησε και διαλύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τώρα το γήπεδο φιλοξενεί αγώνες ερασιτεχνικών κατηγοριών.
Το τωρινό Hampden Park, το τρίτο ουσιαστικά και το μοναδικό που υπάρχει πια με αυτό το όνομα και που εγκαινιάστηκε σαν σήμερα το 1903, ήταν στην εποχή το πιο σύγχρονο στάδιο του κόσμου κι είχε και τη μεγαλύτερη χωρητικότητα, καθώς η Queen’s Park δε λυπήθηκε τα έξοδα.
Η Εθνική Σκωτίας θα το έκανε μόνιμη έδρα της χρόνια αργότερα, όταν έδινε όμως μεγάλα ματς όπως εναντίον της Αγγλίας για παράδειγμα, έπαιζε στο Hampden Park που ήταν τότε πολύ μεγαλύτερο σε χωρητικότητα από το Ibrox και το Celtic Park.
Aπό τότε το Hampden Park ανακαινίστηκε πολλές φορές, είναι πια γήπεδο μόνο καθήμενων με 52.000 θεατές χωρητικότητα και δεν είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Σκωτίας αφού το Celtic Park έχει 60.000 καθίσματα.
Το Hampden Park πάντως είναι η επίσημη έδρα της εθνικής ομάδας της Σκωτίας, αλλά και της Queen’s Park κι εκεί γίνονται οι ημιτελικοί και οι τελικοί του League Cup και του κυπέλλου Σκωτίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.