Σήμερα, 30 Νοεμβρίου #1

Σήμερα, 30 Νοεμβρίου, η Σκωτία γιορτάζει τον προστάτη Άγιο της, τον Άγιο Ανδρέα.
Η 30η Νοεμβρίου, γνωστή και ως Μέρα της Σημαίας (Flag Day -καθώς η σημαία που όλοι ξέρουμε ως Saltire είναι ουσιαστικά η σημαία του Άγιου Ανδρέα), είναι αργία στη Σκωτία από το 2006 ενώ γιορτάζεται με παραδοσιακά δείπνα και Κέλτικους χορούς σε κάθε άκρη της χώρας αλλά και όπου υπάρχουν Σκωτσέζοι σε όλον τον κόσμο.
Λίγοι γνωρίζουν πως ο Άγιος Ανδρέας συνδέθηκε με τη Σκωτία μετά το θάνατό του, καθώς ο θρύλος θέλει έναν μοναχό να μεταφέρει να λείψανα του Αγίου από την Κωνσταντινούπολη στη Σκωτία, μετά από όνειρο που είδε με τον Άγιο να τον παρακαλεί να μεταφέρει τα οστά του όσο πιο κοντά γίνεται στο τέλος τους κόσμου. Εκείνη την εποχή, η Σκωτία ήταν πολύ κοντά στο τέλος του τότε γνωστού κόσμου.
Σύμφωνα με μία δεύτερη εκδοχή, τα λείψανα του Αγίου Ανδρέα μεταφέρθηκαν στη Σκωτία από τον επίσκοπο του Hexham, γνωστό συλλέκτη οστών της εποχής.
Όπως και να'χει, η σημερινή είναι μεγάλη μέρα για τους απανταχού Σκωτσέζους. Στην Αθήνα, το St Andrew's Society διοργανώνει χορό και επίσημο δείπνο όπου πρωταγωνιστεί το Haggis, Σκωτσέζοι χορευτές, πίπιζες, βιολιά και φυσικά... απεριόριστο αλκοόλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.