Γράφει ιστορία ο φετινός τελικός του κυπέλλου Σκωτίας

Rangers και Hibernian συναντιούνται στον αποψινό τελικό του κυπέλλου Σκωτίας και για πρώτη φορά στην ιστορία του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού τροπαίου στον κόσμο, καμία από τις δύο φιναλίστ δεν ανήκει στη μεγάλη κατηγορία.
Rangers και Hibernian θεωρούνται -και είναι- από τις μεγάλες ομάδες της Σκωτίας, όμως φέτος κι οι δύο αγωνίζονται στην Championship. Oι Rangers που την κατέκτησαν θα βρίσκονται του χρόνου στη μεγάλη κατηγορία, όμως οι Hibs θα είναι και τη νέα σεζόν στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία της Σκωτίας. Η East Fife παραμένει η τελευταία ομάδα πού πήρε το κύπελλο Σκωτίας χωρίς να ανήκει στη μεγάλη κατηγορία (κάτι που θα αλλάξει φέτος) όταν κέρδισε 4-2 την Kilmarnock σε επαναληπτικό το 1938.
Ακόμα μεγαλύτερο το κατόρθωμα της Queens Park που πήρε το τρόπαιο (κερδίζοντας 2-1 τη Celtic το 1893) χωρίς να ανήκει στις επαγγελματικές κατηγορίες της Σκωτίας. Πέρυσι η Falkirk έπαιζε στην Championship όταν έχασε στον τελικό από την Inverness.
Οι Ross County το 2010, Queen of the South το 2008, Gretna το 2006, η Falkirk ξανά το 1997 και η Airdrie το 1995 ήταν από μικρότερες κατηγορίες δεν κατάφεραν όμως να κάνουν την έκπληξη στον τελικό κόντρα σε ομάδες της Premiership.
Αφού φέτος έχουμε ζευγάρι από την Championship θα είναι η πρώτη φορά -μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο- που η κυπελλούχος Σκωτίας δε θα προέρχεται από τη μεγάλη κατηγορία.
Ένα άλλο ρεκόρ που ανήκει στη Hibernian, είναι ότι έγινε φέτος η πρώτη ομάδα εκτός Old Firm  (Celtic και Rangers)  που προκρίθηκε και στους δύο τελικούς (League Cup και κυπέλλου Σκωτίας) μετά από 16 χρόνια ( τελευταία το είχε καταφέρει η Aberdeen το 2000)  κι η μοναδική που έχει κατορθώσει κάτι τέτοιο χωρίς να ανήκει στη μεγάλη κατηγορία.
Η Celtic ήταν η τελευταία ομάδα που είχε φτάσει και στους δύο τελικούς την ίδια σεζόν (2010-11), όταν κέρδισε τη Motherwell κατακτώντας το κύπελλο Σκωτίας, για να χάσει από τους Rangers στο League Cup.
Η Celtic το είχε ξανακάνει πρόσφατα, οι Rangers το είχαν πετύχει 4 φορές πριν αλλάξει η χιλιετία, κάτι που υπογραμμίζει το φετινό επίτευγμα των Hibs.
H Aberdeen που το είχε πετύχει τη σεζόν 1999-2000 είχε χάσει και τους δύο τελικούς, η Hibernian έχει ήδη ηττηθεί από τη Ross County φέτος στον τελικό του League Cup.
Σήμερα η Hibernian εμφανίζεται για 24η φορά σε ένα τελικό (κυπέλλου ή League Cup) και θα είναι η 14η προσπάθεια της να κατακτήσει το τρόπαιο που είχε σηκώσει τελευταία φορά το 1902, μετρώντας μόλις 5 κατακτήσεις σε 23 τελικούς.
Όπως και να έχει ο αποψινός τελικός έχει ιστορική σημασία και τη δική του μοναδικότητα, αφού έχουμε ζευγάρι από Champioship, όποια ομάδα και να σηκώσει το αρχαιότερο ποδοσφαιρικό τρόπαιο του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.