To χαμένο στοίχημα του Joey Barton

Όταν ο Joey Barton υπέγραψε το καλοκαίρι διετές συμβόλαιο στους Rangers στα τέλη του περασμένου Μαίου, οι bookmakers έδιναν απόδοση 16-1 ότι στο τέλος της σεζόν θα έπαιρνε τον τίτλο του παίκτη της χρονιάς στη Σκωτία.
Ο 34χρονος μέσος, που κέρδισε την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας με τη Burnley, ήταν η πιο τρανταχτή μεταγραφή των Gers το καλοκαίρι και στις πρώτες του δήλωσεις έδειξε αποφασισμένος να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συλλόγου του Ibrox. Τόνισε ότι δεν ήρθε στη Σκωτία για να κλείσει την καριέρα του, αλλά για να αναδειχθεί ο καλύτερος παίκτης στη χώρα, όμως οι δηλώσεις δε σταμάτησαν εκεί. Μετά από λίγο καιρό αναφέρθηκε στον αρχηγό της Celtic, Scott Brown, λέγοντας ότι «δεν είναι στην ίδια κατηγορία» με τον μέσο της Celtic να απαντά πολύ αργότερα, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου, χαμογελώντας: «Δεν είμαστε στην ίδια κατηγορία ο Joey μόλις ήρθε στη δική μου» προσθέτοντας «είναι φίλος της Celtic, άρα θα τα πάμε καλά.» O Barton απάντησε άμεσα ότι δεν είναι φίλος  της Celtic και πόσταρε παιδική φωτό τουBrown με φανέλα των Rangers. Δεν υπήρξε καμία συνέχεια, πιθανότατα προς απογοήτευση του Barton που βρήκε λίγες μέρες μετά, άλλο στόχο, τον Brendan Rodgers. «Δεν τον έχω συναντήσει, έχουμε διαφορά ηλικίας οπότε δεν πάμε στα ίδια μέρη» είπε μεταξύ άλλων ο Barton, όμως πάλι δε υπήρξε η αντίδραση που -πιθανώς- θα ήθελε από τον τεχνικό των Bhoys που δεν πολυασχολήθηκε.

Οι Rangers δεν έπαιζαν Ευρώπη και ξεκίνησαν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους τον Ιούλιο στους ομίλους του League Cup. Πέρασαν εύκολα στην επόμενη φάση κι όλοι περίμεναν την πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Το 1-1 με τη Hamilton (στο Ibrox, με τους γηπεδούχους να χάνουν μέχρι το 62’) δεν ήταν το ξεκίνημα που ήθελαν κι ούτε ο Barton είχε την απόδοση που θα προσδοκούσαν οι μπλε της Γλασκώβης. Ο 34χρονος Άγγλος συνέχισε να μιλά (μέσω του λογαριασμού του στο Twitter), μόνο …εκτός γηπέδων όμως. Δεν κυριάρχησε -ούτε καν έδωσε το κάτι παραπάνω- στη μεσαία γραμμή των Gers που ζορίζονταν αρκετά να πάρουν αποτέλεσμα στη μεγάλη κατηγορία. Νίκη με 2-1 στο Dundee κι ακόμα μια δυσκολότερη νίκη (στο 91’) με 2-1 επί της Motherwell. Το 1-1 στην έδρα της Kilmarnock (που είχε προηγηθεί στο ημίχρονο και βρέθηκε να παίζει με 10 παίκτες στο 63’) ήταν ακόμα ένα άσχημο αποτέλεσμα, με τον Barton να γίνεται αλλαγή στο 69’ έχοντας αποδοση κάτω του μετρίου. Οι δηλώσεις πάντως συνεχίστηκαν ενόψει και του μεγάλου ντέρμπι με τη Celtic με τον Barton να δείχνει βέβαιος ότι θα είναι ο μεγάλος νικητής απέναντι στο Scott Brown στη μάχη του κέντρου. Οι Rangers έχασαν με το βαρύ 5-1  κι ο Barton κατά κράτος την προσωπική του μάχη με το Brown
To κλίμα ήταν βαρύ στο Ibrox, ακολούθησε καυγάς με τον Andy Halliday και το Joey Barton να διώχνεται από την προπόνηση για να του επιβληθεί τιμωρία στη συνέχεια, μένοντας εκτός αποστολής. Ο Barton ζήτησε συγγνώμη μέσω του λογαριασμού του στο Tweeter, λέγοντας ότι αυτά που είπε ήταν ακατάλληλα για να προσθέσει ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί τιμωρήθηκε. Αργότερα πρόσθεσε ένα tweet που ανέφερε «Να ζητάς συγγνώμη δε σημαίνει ότι έχεις άδικο κι ο άλλος δίκιο, απλά εκτιμάς περισσότερο τη σχέση από τον εγωισμό σου» το οποίο έσβησε στη συνέχεια αλλά ήταν πια αργά. Έξι μέρες μετά τη λήξη της τιμωρίας του δέχτηκε νέα τιμωρία, 3 εβδομάδων αυτή τη φορά, με το μέλλον του στο Ibrox να δείχνει αβέβαιο όπως και η σχέση του με τον τεχνικό των Gers, Mark Warburton. Tην επόμενη μέρα οι Rangers θα κέρδιζαν 5-0 την Queen of the South στο League Cup, με τον Andy Halliday (με τον οποίο όπως προαναφέραμε είχε τσακωθεί ο Barton) να φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού και να σκοράρει. Ο Joey Barton συνέχισε τα ...τιτιβίσματα, λέγοντας ότι το μέλλον του είναι στους Rangers, προσπαθώντας να …σβήσει άλλες δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες κακώς δεν ανανέωσε τη συνεργασία του με τη Burnley. Αργότερα ο γενικός διευθυντής της Celtic, Peter Lawwell, θα δήλωνε ότι πριν υπογράψει στους Rangers o Barton είχε …αυτοπροταθεί στη Celtic. Oι μπελάδες του δε σταμάτησαν, όταν ακούστηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για να βρεθεί αν έχει στοιχηματίσει στον αγώνα της Celtic με τη Barcelona. O στοιχηματισμός απαγορεύεται αυστηρά από το άρθρο 31 των κανονισμών της ομοσπονδίας, σύμφωνα με το οποίο«κανένα μέλος συλλόγου, μέλος της ομάδας και του προπονητικού team, διαιτητής ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που βρίσκεται υπό δικαιοδοσία της ομοσπονδίας, δεν επιτρέπεται να στοιχηματίσει με οποιονδήποτε τρόπο σε ποδοσφαιρικό αγώνα».
Η σκωτσέζικη ομοσπονδία είναι ιδιαίτερα αυστηρή στο συγκεκριμένο θέμα κι οι έρευνες έδειξαν ότι ο Barton είχε στοιχηματίσει -όχι μόνο στο παιχνίδι της Celtic με την Barcelona αλλά- σε 44 συνολικά ματς, από την 1η Ιουλίου μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου φέτος.
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες, αναμένεται νέα ποινή (θα γίνει ακρόαση στις 27 Οκτωβρίου) και να σκεφθεί κανείς ότι η τιμωρία του Barton από τους Rangers λήγει την προσεχή Δευτέρα. Το στοίχημα φαίνεται να είναι η σταγόνα που ξεχειλιζει το ποτήρι των προβλημάτων που έχει φέρει ο Barton στους Rangers. Από τότε που ήρθε στο Ibrox το όνομα του είναι συνεχώς στο επίκεντρο για λάθος λόγους, κι ενδεχόμενη τιμωρία από την ομοσπονδία ίσως δώσει στους Rangers την αφορμή που ψάχνουν, για να λύσουν το συμβόλαιο του.
Το στοίχημα που τον έφερνε το καλοκαίρι υποψήφιο παίκτη της χρονιάς δείχνει ήδη χαμένο, όπως και το «στοίχημα» που έβαλαν οι Rangers όταν τον έφεραν στο Ibrox.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.