Αήττητο treble στο 91’, για τη Celtic των ρεκόρ

Με γκολ του Tom Rogic στο 91’ η Celtic νίκησε 2-1 την Aberdeen στον τελικό του κυπέλλου Σκωτίας κι έκανε treble αήττητη σε μια αξέχαστη σεζόν. Οι Dons είχαν προηγηθεί στο 9’ με τον Jonny Hayes, για να δεχτούν την ισοφάριση στο 11’ από τον Stuart Armstrong.
Η Celtic έγινε η πρώτη ομάδα που κάνει treble αήττητη προσθέτοντας ένα ακόμα ρεκόρ στα πολλά αυτή τη σεζόν.
Όπως αναμενόταν ο Brendan Rodgers κράτησε τον Leigh Griffiths στην κορυφή της επίθεσης, παρά την αποθεραπεία του Moussa Dembele, με τον νεαρό Γάλλο να κάθεται στον πάγκο. Μόνο μία αλλαγή είχε η Celtic από το τελευταία παιχνίδι της με τον Mikael Lustig να επιστρέφει στο δεξί άκρο της άμυνας στη θέση του Cristian Gamboa.
Ο Ryan Jack με τον Graeme Shinnie επέστρεψαν στα χαφ, με τον δεύτερο να έχει πάρει το περιβραχιόνιο από τον πρώτο, ενώ στο βασικό σχήμα επανήλθε ο εξτρεμ, Niall McGinn. Ο Derek McInnes έκανε την έκπληξη προτιμώντας τον Jayden Stockley αντί του top scorer των Dons, Adam Rooney. Οι Ryan Christie (εκτός αποστολής δεν είχε δικαίωαμ συμμετοχής ως δανεικός από τη Celtic), o αμυντικός Anthony O'Connor και ο 19χρονος φορ Scott Wright (που έκανε hat-trick στο Firhill), ήταν αυτοί που έχασαν τη θέση τους στο αρχικό σχήμα από το προηγούμενο ματς της Aberdeen.
Οι παίκτες των δύο ομάδων φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Manchester ενώ για την ίδιο λόγο τηρώντας ενός λεπτού σιγή πριν τη σέντρα της αναμέτρησης.
Oι Dons ξεκίνησαν με αυτοπεποίθηση, είχαν ένα σουτ του Graeme Shinnie  που βρήκε στα σώματα κι η Celtic ένα άστοχο σουτ στο πρώτο τρίλεπτο.
Η Aberdeen άνοιξε το σκορ στο 9’, με τον Niall McGinn να εκτελεί κόρνερ και τον Jonny Hayes με μονοκόμματο συρτό σουτ να στέλνει τη μπάλα στα δίχτα. Ο Leigh Griffiths που είχε την αποστολή να μαρκάρει τον Hayes του έδωσε πολύ χώρο και το πλήρωσε, όμως η χαρά των Dons κράτησε μόλις δύο λεπτά.
Εξαιρετική προσπάθεια του Callum McGregor που απέφυγε μερικά τάκλιν και πάσαρε στον Stuart Armstrong που έφτασε στο ύψος της περιοχής και με ένα δυνατό σουτ έστειλε τη μπάλα στη γωνία του Joe Lewis. 1-1 στο 11’ ιδανικό ξεκίνημα για τον τελικό που είχε φρενήρη ρυθμό στο πρώτο εικοσάλεπτο. Ο ρυθμός κόπηκε στο 22’ όταν χτύπησε ο Kieran Tierney σε διεκδίκηση με το χέρι του Jayden Stockley, να τον βρίσκει στο πρόσωπο. Ο αριστερός μπακ της Celtic δεν μπόρεσε όμως να συνεχίσει και στο 27’ ο Rodgers έβαλε στη θέση του τον Tom Rogic, με τη Celtic να παίζει με τρεις στην άμυνα. Η αλλαγή συστήματος δε φάνηκε να λειτουργεί με την Aberdeen να είναι καλύτερη και να φτάνει δύο φορές κοντά στο γκολ. Στο 29’ ο goalkeeper Craig Gordon έκανε δύο απανωτές αποκρούσεις στα σουτ των Jayden Stockley και Ryan Jack και χρειάστηκε να επέμβει σε μια ακόμα πιο δύσκολη φάση στο 33’ όταν σταμάτησε την κεφαλιά του Jayden Stockley σε κόρνερ του Niall McGinn.
Η Celtic είχε μια συρτή σέντρα του Leigh Griffiths που μάζεψε ο keeper των Dons, Joe Lewis, πριν φτάσει η μπάλα στον Callum McGregor και μια εκτέλεση φάουλ του Griffiths στο 45’ που έστειλε τη μπάλα λίγο πάνω από το «παραθυράκι» της εστίας του Lewis. Μεγάλη ευκαιρία της Celtic στην εκπνοή των καθυστερήσεων με τον Leigh Griffiths να βγάζει τη συρτή σέντρα και τον Scott Sinclair να πετάγεται στην πορεία της μπάλας για να τη στείλει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Το 1-1 σφράγισε τις προσπάθειες των δύο ομάδων, με την Aberdeen να πηγαίνει γεμάτη αυτοπεποίθηση στα αποδυτήρια.
Η Celtic ξεκίνησε καλύτερα το δεύτερο ημίχρονο, με τον Scott Sinclair να βγάζει τον Leigh Griffiths μόνο του στα δξιά και τον επιθετικό της Celtic να μπαίνει και να δοκιμάζει ένα δύσκολο φαλτσαριστό σουτ που δεν βρήκε στόχο στο 49’. Δύο λεπτά αργότερα ο Tom Rogic έδωσε την πάσα στον Scott Sinclair που πλάσαρε από τα δεξιά αλλά ο goalkeeper Joe Lewis έκλεισε σωστά τη γωνία του σώζοντας τους Dons. Mεγάλη ευκαιρία για την Aberdeen στο 53’ με τον Jonny Hayes να βλέπει τον Kenny Mclean αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από την παίκτη των Dons που δεν πρόλαβε να την σπρώξει στην κενή εστία!
Ακολούθησαν δύο ευκαιρίες μέσα σε δύο λεπτά για τη Celtic, με τον Joe Lewis να αποκρούει εντυπωσιακά το σουτ του Stuart Armstrong στο 63’ κι ένα λεπτό αργότερα να βρίσκει με τα ακροδάχτυλα τη μπάλα, σε βολίδα του Patrick Roberts, στέλνοντας τη στο δεξί δοκάρι. Στο κόρνερ που ακολούθησε ο Lewis έχασε τη μπάλα για να τη στείλει ελάχιστα άουτ ο Mikael Lustig.
Η Celtic είχε πια το πάνω χέρι -με τους Dons να δείχνουν να ξεμένουν από ενέργεια- κι είχε μία ακόμα μεγάλη ευκαιρία με τον Dedryk Boyata να πιάνει αμαρκάριστος μια δυνατή κεφαλιά σε κόρνερ στέλνοντας τη μπάλα ψηλά άουτ στο 70’. Η είσοδος του Adam Rooney φρέσκαρε τους Dons, ο επιθετικός της Aberdeen είδε την προσπάθεια του να κόβεται την τελευταία στιγμή από προβολή του Callum McGregor στο 73’ και στο 74’ ο Graeme Shinnie βρήκε χώρο κι έπιασε το σουτ έξω από την περιοχή, αναγκάζοντας τον keeper των πρωταθλητών, Craig Gordon, να πεταχθεί στέλνοντας τη μπάλα κόρνερ. Η μπάλα παιζόταν πια πάνω-κάτω σε έναν συνερπαστικό τελικό, με τις δύο ομάδες να ψάχνουν το γκολ της νίκης. Ο Leigh Griffiths έφτασε κοντά στο 77’ όμως ο Joe Lewis κατάφερε να αποκρούσει και στο 80’ σταμάτησε και τον Scott Sinclair, με τη Celtic να έχει κλείσει την Aberdeen στα καρέ της στο τελευταίο δεκάλεπτο. Οι επιθέσεις των Bhoys ήταν αδιάκοπες πια, σαν τη βροχή που έπεφτε στο Hampden και στο 88’ ο Scott Sinclair έχασε ακόμα μια ευκαιρία στέλνοντας τη μπάλα όαυτ. Το γκολ της νίκης ήρθε στο 92’ με ατομική προσπάθεια του Tom Rogic που μπήκε από τα δεξιά και πλάσαρε ιδανικά τον Joe Lewis.
H Αberdeen έστειλε μια τελευταία φορά τη μπάλα στην περιοχή, για να καταλήξει στην αγκαλιά του Craig Gordon και το σφύριγμα της λήξης βρήκε τη Celtic να σαρώνει κάθε ρεκόρ, τερματίζοντας μια σεζόν χωρίς ήττα στη Σκωτία, για να κάνει ένα ονειρεμένο treble.
Aρνητικό …treble για την Aberdeen που ήρθε δεύτερη σε όλα, στο πρωτάθλημα και στους δύο τελικούς των κυπέλλων που έχασε από τη Celtic. Tελευταίαο ματς με τη φανέλα των Dons για τους Ryan Jack και Niall McGinn που φεύγουν το καλοκαίρι, ίσως και για τον Ash Taylor.
Για τη Celtic, το φετινό επίτευγμα φαντάζει αξεπέραστο, ο Brendan Rodgers έγινε ο τρίτος τεχνικός στην ιστορία των Bhoys που κάνει treble (δύο ο Jock Stein κι ένα ο Martin ONeil), ο τέταρτο στην ιστορία των Bhoys σε μια ονειρεμένη σεζόν γεμάτη ρεκόρ.
CELTIC: Gordon, Lustig, Tierney (Rogic 27), Simunovic, Boyata, McGregor, Brown, Armstrong, Sinclair, Roberts (Sviatchenko 90+4), Griffiths.
ABERDEEN: Lewis, Logan, Shinnie, Considine, Taylor, Reynolds, McLean, McGinn (O'Connor 75), Hayes, Stockley (Rooney 62), Jack (Wright 90+3).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.