Celtic-Aberdeen (preview)

Η Celtic είναι πια μια ανάσα από το αήττητο treble, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο βρετανικό ποδόσφαιρο και θα επιδιώξει σήμερα στο Hampden Park να προσθέσει ένα ακόμα ρεκόρ στη φετινή σεζόν. Οι πρωταθλητές Σκωτίας έχουν κατακτήσει και το League Cup επικρατώντας της Aberdeen 3-0 στο τελικό κι αν νικήσουν και απόψε τους Dons τότε θα τελειώσουν τη σεζόν χωρίς ήττα κάνοντας ένα απίστευτο treble. Μετρούν 46 ματς χωρίς ήττα σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις, έκαναν ρεκόρ συγκομιδής βαθμών στο πρωτάθλημα (106), ρεκόρ τερμάτων (106 γκολ) και ρεκόρ απόστασης από τη 2η ομάδα, αφήνοντας 30 βαθμούς πίσω την Aberdeen. Aν καταφέρει η Celtic να κάνει το treble θα είναι το τέταρτο στην ιστορία της, πρώτο μετά το 2001. Θα έχουν στη διάθεση τους τον επιθετικό Moussa Dembele που ξεπέρασε τον τραυματισμό του, δικαιώνοντας τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Ο 20χρονος Γάλλος έχει να αγωνισθεί από τον Απρίλιο, ο Brendan Rodgers δήλωσε ότι είναι έτοιμος ακόμα και να ξεκινήσει. Ο τεχνικός των Bhoys δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, το πιθανότερο είναι ότι θα κρατήσει τον Leigh Griffiths στην κορυφή της επίθεσης.
Η Aberdeen έκλεισε εντυπωσιακά τη σεζόν κερδίζοντας 2-1 στο Ibrox τους Rangers και 6-0 στο Firhill την Partick Thistle και τερμάτισε για τρίτη σερί σεζόν στη 2η θέση.
Δεν θα έχει στη διάθεση της τον Ryan Christie που είναι δανεικός από τη Celtic, ούτε τον επιθετικό Jayden Stockley που είναι τιμωρημένος. Ο μέσος Ryan Jack ξεπέρασε τον τραυματισμό του κι είναι διαθέσιμος, έχασε όμως το περιβραχιόνιο που πήγε στον Graeme Shinnie. Ο 25χρονος Jack θα φύγει στο τέλος της σεζόν αφού δεν δέχτηκε να ανανεώσει το συμβόλαιο του και θέλει να αποχωρήσει με ένα τρόπαιο από την ομάδα στην οποία ξεκίνησε την καριέρα του.
Ο Derek McInnes αντιμετωπίζει δίλημμα, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα στους Jayden Stockley και Adam Rooney στην επίθεση, ενώ σοβαρή υποψηφιότητα έχει θέσει και ο 19χρονος Scott Wright που έκανε hat-trick στο εντυπωσιακό 6-0 επί της Partick Thistle.
Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί πριν 80 χρόνια, στον τελικό του 1937, όταν είχε γίνει το ρεκόρ προσέλευσης θεατων (147.365) κι η Celtic είχε επικρατήσει με 2-1.
Η Celtic πήρε τελευταία φορά το κύπελλο το 2013, αν τα καταφέρει και σήμερα, κάνοντας το αήττητο treble, θα είναι το 37ο κύπελλο της ιστορίας της (αριθμός ρεκόρ).
Η Aberdeen έχει 7 κύπελλα Σκωτίας, τελευταίο το 1990, όταν είχε επικρατήσει στα πέναλτι της Celtic (0-0 κανονική διάρκεια και παράταση), ενώ τελευταία φορά που είχε βρεθεί στον τελικό ήταν το 2000.
Οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες 6 φορές στον τελικό του κυπέλλου Σκωτίας, με την Aberdeen να επικρατεί στις 3 τελευταίες.
Η Celtic έχει κερδίσει τα 6 τελευταία παιχνίδια της κόντρα στους Dons, πέντε αυτή τη σεζόν, 3-1 πριν δύο βδομάδες στο Pittodrie, 4-1 τον Αύγουστο στο Celtic Park και 1-0 το Φλεβάρη στο ίδιο γήπεδο και 1-0 στο Pittodrie τον Οκτώβριο, αλλά και 3-0 στο Hampden Park στον τελικό του League Cup.

Η πορεία προς τον τελικό:

Tέταρτος Γύρος

Πέμπτος Γύρος

Προημιτελικά

Ημιτελικά
Celtic-Rangers 2-0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.