Ο Griffiths δεν έφερε την …άνοιξη

O Leigh Griffiths δεν μπορούσε να βρει καλύτερη στιγμή για να πετύχει τα πρώτα του γκολ με την εθνική Σκωτίας. Ο φορ της Celtic ισοφάρισε στο 87’, με απευθείας εκτέλεση φάουλ, το γκολ που πέτυχαν οι Άγγλοι στο 71’ με τον Alex Oxlade-Chamberlain και με νέα εκτέλεση φάουλ στο 90’ έδωσε το προβάδισμα στη Σκωτία. Οι Άγγλοι όμως έφεραν το ματς στα ίσα στο 93’ με τον Harry Kane, στερώντας μια επική νίκη από τη Σκωτία.
Όπως αναμενόταν, το «God Save The Queen» έγινε δεκτό με έντονες αποδοκιμασίες  και με αποθέωση το «Flower of Scotland»,  όταν ήρθε όμως η στιγμή του ενός λεπτού σιγή για τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Λονδίνο και Manchester δεν ακουγόταν ούτε ψίθυρος στο Hampden Park.
H Σκωτία ξεκίνησε καλά και πίεσε την Αγγλία στο πρώτο εικοσάλεπτο, είχε κι ένα σουτ του Leigh Griffiths που μπλόκαρε εύκολα ο Joe Hart η συνέχεια όμως ανήκε στους Άγγλους που ξεχώρισαν με την ποιότητα τους και ανέλαβαν τον έλεγχο του αγώνα. Έχασαν την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο 17’ με τον Harry Kane, καθώς ο επιθετικός της Tottenham έστειλε τη μπάλα ψηλά άουτ από καλή θέση.
Στο 28’ ο keeper των Σκωτσέζων Craig Gordon βγήκε γρήγορα από την περιοχή του κι έδιωξε με κεφαλιά τη μπαλιά του Eric Dier, όμως ο επερχόμενος Harry Kane έκανε τη λόμπα από τα 36 μέτρα κι ήταν ο Kieran Tierney που έσωσε την Σκωτία, διώχνοντας με κεφαλιά τη μπάλα πριν καταλήξει στα δίχτυα. Η Αγγλία είχε 71% κατοχή της μπάλας μετά το ημίωρο κι άλλη μια καλή στιγμή στο 36’ σε αντεπίθεση του Dele Alli. Οι Άγγλοι είχαν και την τελευταία καλή στιγμή του πρώτου μέρους με τον Adam Lallana, και τον Craig Gordon να δείχνει ασταθής.
H Σκωτία προσπάθησε να μπει πιο ζωηρά στο β’ μέρος, όμως ήταν οι Άγγλοι που έφτασαν πάλι κοντά στο γκολ, με τον Jake Livermore να στέλνει τη μπάλα να βρεί στα σώματα και στη συνέχεια στο αριστερό κάθετο δοκάρι.
Πέντε λεπτά αργότερα η Σκωτία έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία της με τον Leigh Griffiths να κρατά ιδανικά τη μπάλα και να την γυρίσει στον επερχόμενο  Andrew Robertson το σουτ του οποίου όμως έφυγε άουτ.
Στο 71’ η υπεροχή της Αγγλίας καρποφόρησε με τον Craig Gordon να φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς το σουτ του Alex Oxlade-Chamberlain (που είχε περάσει στο 65’ στο ματς) ήταν μεν δυνατό, αλλά πάνω του, ο keeper της Celtic αντέδρασε πολύ άσχημα κι η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα.
Ένα λεπτό αργότερα ο Scott Brown έκανε ένα σκληρό φάουλ στον Dele Alli, με τον Ιταλό διαιτητή, να μην δείχνει τη δεύτερη κίτρινη και τη Σκωτία να στέκεται τυχερή που δεν έμεινε με 10 παίκτες.
Όλα έδειχναν ότι οι Άγγλοι θα έπαιρναν ακόμα μία νίκη, όμως ένας άνθρωπος έφερε τα πάνω κάτω μέσα σε 3 λεπτά, ο Leigh Griffiths. Ο επιθετικός της Celtic εκτέλεσε εντυπωσιακά φάουλ στέλνοντας τη μπάλα πάνω από το τείχος και στα δίχτυα των Άγγλων και στο 90’ με μία ακόμα απευθείας εκτέλεση φάουλ έκανε το 2-1 δημιουργώντας ντελίριο ενθουσιασμού στο Hampden Park. Oι Άγγλοι απάντησαν στο 93’, με τον Eric Dier να εκτελεί απευθείας φάουλ, τον Craig Gordon να αποκρούει και τη Σκωτία να προσπαθεί να βγάλει αντεπίθεση, όμως η μπάλα χάθηκε, οRaheem Sterling έβγαλε τη σέντρα κι ο Harry Kane έκανε από κοντά το 2-2΄, που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ.
Σοκ για τους Σκωτσέζους που άγγιξαν μια ιστορική νίκη, ο τρόπος που γύρισαν όμως το ματς ικανοποίησε στο έπακρο τους οπαδούς και τον τεχνικό της. Μορφή ο Griffiths, που κράταγε τη μπάλα, έτρεχε ασταμάτητα ως μοναχικός κυνηγός κι είχε τη δύναμη και το σθένος να εκτελέσει με τον εντυπωσιακό του τρόπο τα δύο φάουλ, πετυχαίνοντας τα δύο πρώτα του γκολ με την εθνική. Έγινε κι ο πρώτος Σκωτσέζος, μετά τον Jimmy Johnstone (θρύλο της Celtic) πριν 51 χρόνια, που πέτυχε δύο γκολ εναντίον της εθνικής Αγγλίας.
Ήταν και τα δύο πρώτα γκολ που δέχτηκαν οι Άγγλοι σε αυτή την προκριματική φάση, με τη Σκωτία να φτάνει τους 8 βαθμούς, 6 πίσω από την πρωτοπόρο Αγγλία, 4 από τη 2η Σλοβακία και και 3 από τη Σλοβενία. Θα αντιμετωπίσει τη Λιθουανία την 1η Σεπτεμβρίου και 3 μέρες μετά θα υποδεχτεί τη Μάλτα. Στη συνέχεια έχει ένα ακόμα εντός έδρας ματς με τη Σλοβακία για να κλείσει την προκριματική φάση στη Σλοβενία.
Εξαιρετικό το κοουτσάρισμα του Strachan και πετυχημένες και οι αλλαγές του, η τελευταία από αυτές, ο Chris Martin, κέρδισε το φάουλ που έφερε το 2-2.
ΣΚΩΤΙΑ: Gordon, Berra, Mulgrew, Robertson, Tierney, Brown, Armstrong, Anya (Chris Martin 81), Snodgrass (Fraser 67), Griffiths, Morrison (McArthur 45). 
AΓΓΛΙΑ: Hart, Walker, Cahill, Smalling, Bertrand, Rashford (Oxlade-Chamberlain 65), Lallana, Dier, Alli (Sterling 84), Livermore (Defoe 95), Kane. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.