Λύτρωση με αυτογκόλ στο 89’ για τη Σκωτία, 1-0 τη Σλοβακία


Η Σκωτία πήρε μια τεράστιας σημασίας νίκη, επικρατώντας 1-0 της Σλοβενίας, χάρη σε ένα αυτογκόλ του Skrtel στο 89’, σε ένα ματς που είχε δύο δοκάρια και σημαντικές ευκαιρίες. Ο Chris Martin αποδείχθηκε ξανά λυτρωτής, προκαλώντας το αυτογκόλ του Skrtel, για μια Σκωτία που εκτός από τα δύο δοκάρια (στο 69’ με τον Chris Martin και στο 74’ με τον Leigh Griffiths), είδε τον keeper, Martin Dubravka, να κάνει τέσσερις εντυπωσιακές αποκρούσεις για τους Σλοβένους, που έπαιζαν με 10 παίκτες από το 23’ μετά την αποβολή του Robert Mak.
Oι Barry Bannan (Sheffield Wednesday) και Darren Fletcher (Stoke City) ξεκίνησαν στη θέση των τραυματισμένων μέσων της Celtic, Scott Brown και Stuart Armstrong, με τον Gordon Strachan να αφήνει στον πάγκο τους Callum McGregor και John McGinn. Ο Craig Gordon έφτασε τις 50 συμμετοχές κάτω από τα δοκάρια της Σκωτίας.
Οι Σλοβάκοι άφησαν στον πάγκο τον πρώην εξτρεμ των Rangers, Vladimir Weiss, στον πάγκο, εω εκτός αποστολής ήταν και ο τιμωρημένος αμυντικός της Inter,  Milan Skriniar. Oι μέσοι Juraj Kucka της Trabzonspor και Jan Gregus της Copenhagen ξεκίνησαν στις θέσεις τους, αποτελώντας τις δύο αλλαγές στην ενδεκάδα που είχαν κατεβάσει οι Σλοβένοι τον περασμένο μήνα στην ήττα τους από την Αγγλία στο Wembley, με τον Marek Hamsik να φτάνει τις 100 συμμετοχές με την εθνική Σλοβακίας.
Η Σκωτία φάνηκε να πιέζει στην αρχή με τους Σλοβάκους να δείχνουν νευρικοί στο πρώτο εικοσάλεπτο. Οι Σκωτσέζοι ζήτησαν πέναλτι στο ξεκίνημα, όταν ο Robert Mak φάνηκε να ρίχνει τον Kieran Tierney σε μια φάση που δεν φαίνεται να είχαν δίκιο. Ο Mak κατάφερε να πάρει δύο κίτρινες μέσα σε 5 λεπτά και να αποβληθεί στο 23’. Η πρώτη κίτρινη ήταν στο 18’ σε φάουλ στον James Forrest κι η δεύτερη όταν έκανε «θέατρο» πέφτοντας στην περιοχή της Σκωτίας σε μια φάση που ο keeper Craig Gordon μάζεψε τη μπάλα. 
Ο Mak προσπάθηκε να σηκωθεί γρήγορα μετανοιώνoντας, όμως ο Σέρβος διαιτητής δεν δίστασε καθόλου να του δείξει τη δεύτερη κίτρινη. Νωρίτερα στο 19’, οι γηπεδούχοι έχασαν την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του αγώνα, όταν ο Christophe Berra έπιασε την κεφαλιά όμως ο keeper των Σλοβάκων, Martin Dubravka,  κατάφερε ν αποκρούσει.
Στο 32’ ο τερματοφύλακας των Σλοβένων έκανε ακόμα μία απόκρουση διώχνοντας το αριστερό σουτ του Leigh Griffiths, με τους Σκωτσέζους να ψάχνουν το γκολ. Οι Σλοβάκοι ισορρόπησαν στη συνέχεια και φάνηκε να παίζουν καλύτερα με 10 παίκτες, όμως η Σκωτία είχε το πανω χέρι σε ένα πρώτο μέρος που έληξε χωρίς σκορ, κι ενώ ο Stanislav Lobotka των Σλοβάκων έδειχνε επικίνδυνος. Ο Σλοβάκος είχε στο 57’ ένα σουτ έξω από την περιοχή στην αγκαλιά του Craig Gordon, με τον goalkeeper της Σκωτίας να κάνει μια μεγάλη απόκρουση στο σουτ του Jan Gregus, κρατώντας όρθους τους Σκωτσέζους. Αυτός που είχε την περισσότερη δουλειά όμως ήταν ο keeper των Σλοβάκων, Martin Dubravka, που έκανε την τρίτη του επέμβαση στο ματς στο 62’, διώχνοντας τη βολίδα του Griffiths, παρά τα φάλτσα που πήρε το σουτ του φορ της Celtic. Στο 69’ η Σκωτία έφτασε ακόμα πιο κοντά στο γκολ, όταν το δυνατό σουτ του Chris Martin (που είχε μπει στη θέση του Forrest στο 61’) έξω από την, τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Dubravka. Δεύτερο δοκάρι για τη Σκωτία στο 74’ σε απευθείας εκτέλεση φάουλ του Leigh Griffiths, με την αγωνία στο κατακόρυφο στο Hampden και τον Dubravka να κάνει ακόμα μια απόκρουση ένα λεπτό αργότερα σταματώντας τον  James Morrison, σχεδόν εξ’ επαφής.
Στη συνέχεια ο keeper των Σλοβάκων σταμάτησε και το σουτ του Andy Robertson στην κλειστή του γωνία, στην ευκολότερη από τις αποκρούσεις που πραγματοποίησε. Φαινόταν ότι δε θα ήταν η βραδιά της Σκωτίας, όμως στο 89’ αυτό που της είχε στερήσει τη τύχη της το έδωσε απλόχερα. 
Ο Ikechi Anya έβγαλε τη σέντρα στην περιοχή για τον Chris Martin κι ο Martin Skrtel έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του κάτω από την πίεση του Σκωτσέζου επιθετικού. Ένα γκολ που ήρθε από συνδυασμό των δύο αλλαγών του Strachan και ήταν αρκετό για να δώσει μια πανάξια νίκη στη Σκωτία.
H Σκωτία είναι πια στη 2η θέση, μπροστά από Σλοβακία και Σλοβενία και μένει να την κρατήσει την Κυριακή στη Σλοβενία, την ίδια ώρα που οι Σλοβάκοι θα υποδέχονται τη Μάλτα. Οι Σκωτσέζοι θέλουν μόνο νίκη και την Κυριακή, αφού οι Σλοβάκοι αναμένεται να κερδίσουν τη Μάλτα, είναι όμως ακόμα ζωντανοί και έδειξαν ότι παλεύουν μέχρι το τέλος. Αυτό θα κάνουν και την Κυριακή, θα παλέψουν μέχρι τέλους για να κρατήσει τη 2η θέση, η πρώτη ανήκει στους Άγγλους, που νίκησαν 1-0 τη Σλοβενία.
ΣΚΩΤΙΑ: Gordon, Tierney (Anya 82), Mulgrew, Berra, Robertson, D.Fletcher (McArthur 79), Morrison, Bannan, Forrest (Martin 61), Phillips, Griffiths.
ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Dubravka, Pekarík, Skrtel, Durica, Gregus, Nemec (Weiss 79), Hubocan, Hamsík (Duda 79), Kucka (Gyomber 80), Mak, Lobotka.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.