Πέθανε ο «Καίσαρας» της Celtic


Βαρύ πένθος στην οικογένεια της Celtic, αλλά και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο γενικότερα (ήταν ο πρώτος Βρετανός που σήκωσε κύπελλο Πρωταθλητριών) μετά τον θάνατο του θρυλικού αρχηγού των Lisbon Lions, Billy McNeill. Oι τριπλούχοι Σκωτίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο εμβληματικός αρχηγός τους άφησε χθες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών. 
Ο Billy McNeill, που έπασχε από άνοια τα τελευταία χρόνια, είχε βραβευτεί στην αρχή της βδομάδας με το “Οne Club Man” από την  Athletic Bilbao, βραβείο που απονέμουν οι Βάσκοι σε παίκτες που έχουν περάσει όλη τους την καριέρα σε μία ομάδα. Κι ο Billy McNeilΙ, αγωνίστηκε σε όλη του την καριέρα στη Celtic, 19 ολόκληρα χρόνια, 882 συμμετοχές και 37 γκολ για τον μεγαλύτερο αρχηγό στην ιστορία της Celtic, όπως έχει αναδειχθεί μετά από σχετική ψηφοφορία.
 Ένας εμβληματικός κεντρικός αμυντικός, εντυπωσιακός στο ψηλό παιχνίδια, γινόταν ένας «έξτρα σέντερ φορ» στην αντίπαλη περιοχή, έτσι τον είχε αποκαλέσει ο φίλος του και θρυλικός αρχηγός των Rangers John Greig. Ένας πραγματικός ηγέτης, σεβαστός από όλους, «από τους πιο καθαρούς ποδοσφαιριστές» είπε ο Sir Alex Ferguson μεταξύ άλλων. Ο McNeil ήταν ο αρχηγός της ομάδας των Lisbon Lions που έκαναν το αξεπέραστο κατακτώντας το 1967 όποιο τρόπαιο διεκδίκησαν, (κύπελλο πρωταθλητριών, πρωτάθλημα, κύπελλο και League Cup Σκωτίας, μέχρι και το κύπελλο Γλασκώβης), της μεγαλύτερης ομάδας στην ιστορία της Celtic. Eίχε το παρατσούκλι «Καίσαρας» όχι από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα, αλλά από τον ηθοποιό Cesar Romero που στο original φιλμ “Oceans 11” ήταν ο οδηγός κι είχε το ίδιο αμάξι με τον McNeill, πολλοί λένε ότι του δόθηκε το παρατσούκλι γιατί ήταν ο μόνος παίκτης με …αμάξι εκείνη την εποχή στη Celtic
O «Καίσαρας» κατέκτησε συνολικά 9 συνεχόμενα πρωταθλήματα, 7 κύπελλα Σκωτίας, 6 League Cup και φυσικά το κύπελλο πρωταθλητριών, φόρεσε 29 φορές τη φανέλα της εθνικής Σκωτίας σημειώνοντας 3 γκολ.  Ως τεχνικός της Celtic κατέκτησε 5 πρωταθλήματα, τρία κύπελλα Σκωτίας κι ένα League Cup, μεταξύ αυτών το θρυλικό double του 1988 όταν η Celtic συμπλήρωνε 100 χρόνια ιστορίας. «Αν υπήρξε ποτέ ένας άνθρωπος που γεννήθηκε για μια συγκεκριμένη ομάδα, τότε αυτός είναι ο Billy McNeill για τη Celtic, η καρδιά του ήταν πάντα στο Parkhead» είχε πει το 1989 ο -τότε πρόεδρος της Celtic- Peter Swales.
Το άγαλμα του Billy McNeill είναι στο Celtic Park, είναι για την ακρίβεια το πρώτο που βλέπει κανείς στο Celtic Park, ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι για τον μεγαλύτερο αρχηγό που είχε ποτέ η Celtic στην ιστορία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.