Aύριο θα κριθεί η σεζόν στη Σκωτία


Tο συμβούλιο της SPFL θα αποφασίσει αύριο πως θα τελειώσει η σεζόν στη Σκωτία, μετά την αναβολή -και- της σημερινής συνάντησης.
Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν πριν γίνουν οι προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνδιασκέψεις των ομάδων των τεσσάρων επαγγελματικών κατηγοριών.
Πρώτη στη σειρά θα είναι η Premiership, μετά η Championship, η League One και η League Two θα ακολουθήσουν σε ωριαία βάση.
Το ποδόσφαιρο στη Σκωτία σταμάτησε εξαιτίας της πανδημίας του Κορωνοϊού, μένουν 8 αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα. Η Celtic βρίσκεται στην κορυφή 13 βαθμούς μπροστά από τους Rangers οι οποίοι έχουν ένα ματς στο χέρι. Στην τελευταία θέση είναι η Hearts, 4 βαθμούς πίσω από τη Hamilton.

Τρία είναι τα πιθανά σενάρια:

Nα κηρυχθεί άκυρη η σεζόν
Αν συμβεί αυτό στερεί από τη Celtic την πιθανότητα να πάρει τον ένατο σερί τίτλο της. Έχει συμβεί αλλού, αυτή την απόφαση πήρε το σκωτσέζικο ράγκμπι μετά από μεγάλες διαπραγματεύσεις.
Για πολλούς είναι ιδανική λύση, ο ευκολότερος τρόπος, δεν είναι όμως τόσο απλό.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι οι νομικές και οικονομικές επιπτώσεις. Αν η σεζόν κηρυχθεί άκυρη, σημαίνει ότι δεν… συνέβη, δεν υπήρξε σεζόν. Που σημαίνει επίσης ότι οι χορηγοί και οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα ζητήσουν τα λεφτά τους πίσω, κι αυτό είναι κάτι που η SPFL θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο.
Υπάρχει και η UEFA. Ποιες ομάδες θα παίξουν στις διοργανώσεις της, το Champions και το Europa League;
Υπάρχουν και οι χρηματικές αμοιβές. Πως θα δοθούν χρήματα σε ομάδες (ανάλογα με τις θέσεις που θα τερματίσουν) αφού δεν θα υπάρχει σεζόν;
To σενάριο αυτό φαντάζει αδύνατο να υλοποιηθεί και φαίνεται ότι και η SPFL δείχνει να το εγκαταλείπει.

Να βρεθεί τρόπος να ολοκληρωθεί η σεζόν
Λίγοι πιστεύουν ότι οι Rangers μπορούν να σταματήσουν τη Celtic, έχουν όμως δικαίωμα στην ελπίδα. Ακόμα και η πρωταθλήτρια Celtic θέλει να τελειώσει η σεζόν, να πάρει τον τίτλο στα γήπεδα.
Το προφανές πρόβλημα εδώ είναι πως θα τελειώσει η σεζόν αφού υπάρχει lockdown και κανείς δεν ξέρει πότε θα αρθεί.
H SPFL έχει ζητήσει από τη σκωτσέζικη κυβέρνηση αν μπορεί να κάνει κάποια εκτίμηση αλλά αυτό είναι αδύνατο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το NHS είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι της 10 Ιουνίου. Αν δοθεί πράσινο φως μετά τις 10 Ιουνίου και αρθούν οι περιορισμοί πόσο γρήγορα μπορεί να ξεκινήσει η σεζόν; Oι σύλλογοι έχουν συμφωνήσει ότι χρειάζονται τουλάχιστον 6 βδομάδες για να γίνουν προπονήσεις ώστε να είναι ανταγωνιστικοί. Υπολογίζοντας όλα αυτά και τις διαθέσιμες ημερομηνίες, το νωρίτερο που μπορεί να ξεκινήσει η σεζόν είναι στις 25 Ιουλίου, μια βδομάδα δηλαδή πριν την έναρξη της… επόμενης σεζόν, αυτής του 2020/21 και μερικές βδομάδες μετά την έναρξη του League Cup.
Kι αυτό χωρίς να αναλογιστεί κανείς ότι μπορεί η κυβέρνηση να απαγορέψει τις μαζικές συγκεντρώσεις. Η ολοκλήρωση της σεζόν θα ικανοποιήσει τους σπόνσορες και τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, όλοι θέλουν να ολοκληρωθεί η σεζόν, όμως το σενάριο αυτό δείχνει όλο και πιο απίθανο.

Να λήξει η σεζόν ως έχει μέχρι τώρα
Δείχνει να είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο, δεν είναι όμως τόσο απλό να υποβιβαστεί η Hearts και να αναδειχτεί πρωταθλήτρια η Celtic.
Aν οι σύλλογοι συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο, τότε πρέπει να προστατευθεί η ακεραιότητα του αθλήματος, πως θα συμβεί αυτό;
Ένα ενδεχόμενο είναι να λήξουν υποθετικά όλα τα παιχνίδια που απομένουν 1-1, ένα άλλο ενδεχόμενο να μπουν τα δεδομένα και τα στατιστικά σε κομπιούτερ και να δούμε τι θα βγάλει η επεξεργασία τους.
Το σενάριο αυτό είναι πιθανό. Η Highland league τελείωσε με αυτόν τον τρόπο πριν από μερικές βδομάδες, βάσει των στατιστικών αναλύσεων.
Οι Rangers βέβαια μπορούν να ισχυριστούν ότι μπορούν να πιάσουν τη Celtic και το πρόβλημα του υποβιβασμού είναι μεγαλύτερο. Ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Σκωτίας, η Hearts, πέφτει κατηγορία, ενώ υπάρχουν ακόμα 8 παιχνίδια. Η πρόεδρος της Hearts, Ann Budge τόνισε ότι ο σύλλογος θα κινηθεί νομικά αν λήξει ως έχει η σεζόν, μένει να φανεί τι θα συμβεί στο τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.