Περί διοίκησης και Green Brigade


Το τελευταίο ματς του Broony στο Celtic Park έγινε χθες, πολύ κρίμα που έγινε χωρίς κόσμο. Η Celtic κέρδισε 4-0 τη St Jonhstone με τoν Scott Brown, μετά από 14 χρόνια,

να φορά για τελευταία φορά τα Hoops στο Celtic Park. Ωραία τα πανό που διακόσμησαν τον Παράδεισο, οι σημαίες της Παλαιστίνης όμως απουσίαζαν.


Γιατί; Γιατί η διοίκηση φρόντισε να τις κατεβάσει, τονίζοντας ότι μερίδα οπαδών (σ.σ. Green Brigade) εκμεταλλεύθηκε την… ανοχή της και έβαλε και κάτι περισσότερο από… αφιερώματα στον Broony.

Στο τελευταίο παιχνίδι του εμβληματικού αρχηγού της Celtic, επιτράπηκε στους


οπαδούς να μπουν και να διακοσμήσουν ανάλογα το γήπεδο, φυσικά η Green Brigade δεν γινόταν να μη βάλει σημαίες της Παλαιστίνης στην κερκίδα που θα καθόταν αν το

ματς είχε κόσμο.

Ανέβασε και σχετικές φωτό στα social media, η διοίκηση της Celtic μίλησε για… κατάχρηση εμπιστοσύνης από πλευράς των οπαδών και τις κατέβασε.

Φυσικά υπάρχει κόντρα Green Brigade και διοίκησης, από τότε που ανέβαιναν πανό με


τον Bobby Sands και τον William Wallace στο ματς με τη Milan στο Champions League κι έπεφταν τα πρόστιμα βροχή.

Όπως έπεσαν και πριν από μια πενταετία, πάλι για τις σημαίες της Παλαιστίνης στο ματς με τη Hapoel Be'er Sheva. Τότε υπήρξαν… απειλές-παροτρύνσεις από UEFA και


την επίσημη
Celtic για πρόστιμα, οι οπαδοί τις αγνόησαν και μέσω του Champions League οι σημαίες της Παλαιστίνης στο Celtic Park έκαναν το γύρο του κόσμου.

H Green Brigade είχε βγάλει τότε μια επική ανακοίνωση, μπορείτε να την διαβάσετε εδώ. Η τρομερή αυτή μερίδα οπαδών της Celtic πήγε και ένα βήμα παραπάνω τότε, μαζεύοντας και 175.000 λίρες ξεπερνώντας το ποσό του προστίμου που είχε επιβληθεί! Και φυσικά το δώρισε σε ανθρώπους της Παλαιστίνης.

H Green Brigade αποτελεί τον πιο ζωντανό αλλά και τον πιο μικρό πυρήνα οπαδών της Celtic, δεν είναι ούτε καν 1000 άτομα, θυμίζουμε ότι το Celtic Park χωρά 60.000 και κάθε σεζόν τα εισιτήρια διαρκείας ξεπερνούν τα 50.000.

Η Green Brigade έχει κατά καιρούς διχάσει τους οπαδούς της Celtic με τις πράξεις της, όπως τότε που είχε στραφεί κατά του Lennon του ανθρώπου που πρώτος τόνισε τη σημασία της ύπαρξης της και της είχε αφιερώσει το πρώτο του πρωτάθλημα, είχε σηκώσει την κούπα και την είχε βάλει κάτω από την κερκίδα της, δείχνοντας ότι «αυτό σας ανήκει.»

Κάποτε η Brigade είχε κάνει ένα τεράστιο λάθος, σπάζοντας καθίσματα στο Fir Park,


την έδρα της Motherwell, που είναι ίσως το πιο family club στην Σκωτία. Είχε φυσικά ζητήσει συγγνώμη για τους βανδαλισμούς, εκτεθειμένη από μερικούς αχρείους.

Ναι έχει κάνει λάθη, η διοίκηση όμως ήταν -σχεδόν πάντα- εναντίον της. Την είχε κλείσει κατά καιρούς, για να το θέσουμε καλύτερα είχε κλείσει την κερκίδα της για παραδειγματισμό.

Στο θέμα της Παλαιστίνης όμως η Green Brigade δείχνει ότι αυτή τη στιγμή είναι η μόνη που κουβαλά τις αξίες και το ήθος που κάνουν τη Celtic «a club like no other» όπως είναι το μότο της.

Και σε αυτό έχει όλους τους οπαδούς της Celtic στο πλευρό της, ενώνει παρά διχάζει. Η Celtic δεν είναι, δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι, no politica, είναι μια ομάδα που θεμελιώδη ιδέα της ύπαρξης της είναι η προστασία στον αδύναμο, στον μετανάστη, στον άνεργο, στον άπορο, στον φτωχό. Ο πατήρ Walfird τη δημιούργησε για να παρέχει συσσίτιο, όχι μόνο σε Ιρλανδούς, αλλά σε φτωχούς και ανέργους.

Και σε σχέση με άλλες ομάδες όπως πχ η St Pauli (με την οποία η Celtic είναι επίσημα αδελφοποιημένη, κόντρα στη θέληση πολλών), ή η Livorno, που… αριστερίζουν για να το θέσουμε κάπως λαϊκά, η Celtic έχει τεράστια οπαδική βάση παγκοσμίως, είναι από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά brand names στον πλανήτη και ότι την αφορά παίρνει πάντα μεγαλύτερη δημοσιότητα.

Γι' αυτό και κινήσεις όπως αυτή με τις σημαίες της Παλαιστίνης (που δεν έχουν λείψει ποτέ


από ένα
Celtic Park με κόσμο) δεν περνούν απαρατήρητες. Θυμίζουν σε ένα –ποδοσφαιρικό και μη- κόσμο που προσπαθεί να φέρει τη… European Super League, ότι υπάρχουν και ομάδες όπως η Celtic. Η Green Brigade είναι αυτή τη στιγμή ο πυρήνας στον οποίο είναι ακόμα ζεστές οι αξίες και το ήθος που δημιούργησαν τη Celtic. Η Celtic δεν είναι η διοίκηση της, είναι οι οπαδοί της, πάντα ήταν.

To λέει και το κλασικό τραγουδάκι για το Coronation Cup «to beat Glasgow Celtic you have to deport all the fighting mad Irish that give them Support». Πιο απλά για να νικήσεις τη Celtic πρέπει να απελάσεις τους οπαδούς της ( όχι μόνο τους Ιρλανδούς), να την αφήσεις χωρίς κόσμο, κάτι που έκανε στο γήπεδο ο… covid.

Η Celtic, επαναλαμβάνουμε, είναι ο κόσμος της, όχι η διοίκηση της, η οποία έκανε ακόμα ένα λάθος, θα το καταλάβει πιθανότατα στις πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.