Πένθος στη Celtic για τον «Yogi»


Ο John Yogi- Hughes απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών χθες βυθίζοντας σε πένθος τη Celtic. Ο… αυθεντικός «Jogi» ή ο πρώτος αν προτιμάτε μιας και η Celtic είχε και το 1995 (μέχρι το 1996), John -Yogi- Hughes, έπαιζε ως αμυντικός, από το 2003 είναι προπονητής.


Ο John Hughes, ο «Yogi» ή «Big John» όπως τον αποκαλούσαν, απεβίωσε -όπως προαναφέραμε- χθες 1η Αυγούστου σε ηλικία 79 ετών. Πήγε στη Celtic στις 3 Οκτωβρίου του 1959 κι έμεινε μέχρι τις 19 Οκτωβρίου του 1971 όταν πήγε στην Crystal Palace.


Στα 12 χρόνια που έμεινε στη Celtic έπαιξε σε 416 ματς, σημειώνοντας 189 γκολ, κι είναι ένας από τους 29 παίκτες στην ιστορία της Celtic που έχουν πετύχει πάνω από 100 γκολ. Αγωνιζόταν ως επιθετικός αλλά και εξτρεμ, κατέκτησε 7 πρωταθλήματα, 5 League Cup και 4 κύπελλα Σκωτίας και φυσικά το κύπελλο πρωταθλητριών το 1967, δεν έπαιξε στον τελικό αλλά σε πολλά ματς μέχρι τον τελικό και πήρε δίκαια το ανάλογο μετάλλιο. 


Φόρεσε και 8 φορές τη φανέλα της εθνικής Σκωτίας σημειώνοντας ένα γκολ.

Έκανε το ντεμπούτο του σε ένα παιχνίδι του League Cup, κόντρα στη Third Lanark τον Αύγουστο 1960, πέτυχε ένα γκολ στο 2-0 της Celtic, το γκολ Νο 189 ήρθε πάλι στο League Cup για τον Big John, στο εκτός έδρας 3-0 επί της Ayr United τον Αύγουστο του 1971.


Παράξενη σύμπτωση, Αύγουστο πέθανε, Αύγουστο έκανε ντεμπούτο και σημείωσε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Celtic, Αύγουστο και το τελευταίο με τα Hoops.


Πολλά τα επιτεύγματα του, τον Γενάρη του 1965 πέτυχε 5 γκολ στο 8-0 της Celtic επί της Aberdeen, το 1965 πέτυχε και τα δυο γκολ (με πέναλτι) στη νίκη της Celtic επί των Rangers στον τελικό του League Cup.


Aπο τα πιο γνωστά του γκολ αυτό που πέτυχε στον ημιτελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971, κόντρα στη Leeds United στο Hampden Park, μπροστά σε 136.505 θεατές (αριθμός ρεκόρ στη διοργάνωση). Η Celtic είχε κερδίσει 1-0 στην Αγγλία, η Leeds προηγήθηκε στη ρεβάνς, στο 14’ με το Billy Bremner, ο John Hughes ισοφάρισε στο 47’, ο Bobby Murdoch στο 51’ έκανε το 2-1.

Σε εκείνο το ματς είχε ταλαιπωρήσει αφάνταστα τον Jack Charlton, o «Yogi» ήταν ένας ικανότατος φορ, αλλά όταν έπαιζε εξτρέμ ήταν απόλαυση με τις επελάσεις του, πολλοί πιστεύουν ότι ήταν καλύτερος ως αριστερός εξτρέμ, παρά ως σέντερ φορ.


Είναι γεγονός ότι δεν τα πήγαινε καλά με τον Jock Stein -παρά τον αμοιβαίο σεβασμό- ο Stein είχε κατηγορήσει τον Hughes –άδικα- για μια χαμένη ευκαιρία στον τελικό του πρωταθλητριών κόντρα στη Feyenoord το 1970, ενώ υπήρχε κι ένα άτυχο περιστατικό τον Φεβρουάριο του 1971. Ο  Hughes τραυματίσθηκε κι έπρεπε να γίνει αλλαγή, κάτι που… δεν άρεσε στον Stein, η Celtic έχασε 3-2 από τη St. Johnstone  και ο Stein θεώρησε τον John Hughes υπεύθυνο, γι αυτό δεν τον έβαλε και στον τελικό του κυπέλλου Σκωτίας, τον Μάιο του ίδιου έτους, η Celtic είχε νικήσει τους Rangers.

Μετά το τέλος της καριέρας του ο «Yogi» θεάθηκε πολλές φορές στο «Celtic Park» είχε πει κάποτε «θα ήθελα στις μνήμες των ανθρώπων να είμαι ταυτισμένος με τη Celtic».


Λειτουργούσε μια pub το 1986, αλλά τα παράτησε κι ασχολήθηκε ένα διάστημα με τον φαρμακευτικό τομέα. Ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις των οπαδών της Celtic, τον θεωρούσαν δικό τους άνθρωπο και είναι ατελείωτα τα μηνύματα συμπαράστασης στην οικογένεια του. Όχι απλά ταυτισμένος με τη Celtic, όπως ήθελε να τον θυμούνται, ο «Yogi» είναι ένας από τους θρύλους της Celtic.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.