Άγαλμα του Billy McNeill στο Bellshill


Tα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του θρυλικού Billy McNeill έγιναν στη γενέτειρα του στο Bellshill. Ο McNeill –ο επονομαζόμενος Καίσαρας – μεγάλωσε στο Abbotsford Place στο Βόρειο Lanarkshire και αποθανατίστηκε με ένα μπρούτζινο άγαλμα, θυμίζουμε ότι υπάρχει άγαλμα του και στην είσοδο του Celtic Park.


H Liz McNeill, σύζυγος του Billy, παρακολούθησε την τελετή κι ήταν αυτή που έκανε τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος. Χρειάστηκε μια διετή εκστρατεία για να συγκεντρωθούν περισσότερες από 80.000 λίρες που συγκεντρώθηκαν από την Billy McNeill Commemoration Committee, μια επιτροπή που έχει συσταθεί στο Lanarkshire και συγκεντρώνει χρήματα για να στηρίξει νεαρούς ποδοσφαιριστές στη συγκεκριμένη περιοχή.


Στην τελετή παραβρέθηκαν πρώην παίκτες της Celtic και συγκεκριμένα οι Frank McAvennie, John Fallon, Jim Craig, John Clark, Danny McGrain και Tommy Boyd.

Ο Billy McNeill πέθανε τον Απρίλιο του 2019 σε ηλικία 79 ετών, είχε διαγνωστεί με άνοια, θεωρείται ο μεγαλύτερος αρχηγός στην ιστορία της Celtic, σε αυτή πέρασε όλη την ποδοσφαιρική του καριέρα, μετρώντας 832 συμμετοχές, αριθμός ρεκόρ. Ήταν ο πρώτος Σκωτσέζος –και ο πρώτος Βρετανός φυσικά- που σήκωσε το κύπελλο πρωταθλητριών το 1967, κατέκτησε επίσης 9 πρωταθλήματα με τη Celtic, 7 κύπελλα κι ένα League Cup Σκωτίας. Ως προπονητής της Celtic κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα Σκωτίας, αναμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες των Bhoys.


«Το παιδί από το Abbotsford Place έγινε ένας από τους πιο αξιοσέβαστους gentlemen του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και παίρνει τελικά την αναγνώριση που του αξίζει και στην πόλη που γεννήθηκε στο Bellshill και Mossend
» δήλωσε εκπρόσωπος της Billy McNeill Commemoration Committee, για να προσθέσει: «Eυελπιστούμε ότι η

Liz και η οικογένεια της θα νοιώθουν ικανοποίηση και περηφάνεια». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.