Green Brigade vs επίσημη Celtic – η πλευρά της διοίκησης


O
ι σχέσεις της επίσημης Celtic με την περίφημη Green Brigade, τον πιο εκδηλωτικό πυρήνα των οπαδών της τα τελευταία χρόνια μόνο ρόδινες δεν είναι.

Από το 2006 που εμφανίστηκε στο προσκήνιο η Green Brigade υπάρχει μεγάλη ένταση στις σχέσεις των δυο πλευρών, έγινε ιδιαίτερα αισθητή 7 χρόνια πριν, όταν oι οπαδοί της Celtic έδειξαν τη συμπαράσταση τους στο λαό της Παλαιστίνης, στο ματς με την Hapoel Beer Sheva για τα play-off του Champions League, με μπροστάρη την Green Brigade.

Είχαν ανεμίσει σημαίες της Παλαιστίνης τότε αψηφώντας τις εκκλήσεις της διοίκησης ήρθε τιμωρία 10.000 € από την UEFA. H «Πράσινη Ταξιαρχία» είχε τρέξει τότε την καμπάνια «Match the fine for Palestine (να φτάσουμε το πρόστιμο για την Παλαιστίνη)» και αυτό ακριβώς έκανε στο τέλος. Μάζεψε πάνω από 200.000 €, κάλυψε το πρόστιμο και έδωσε το ποσό που περίσεψε σε δυο φιλανθρωπικές οργανώσεις για την Παλαιστίνη. Τρία χρόνια αργότερα δημιούργησε μια ομάδα, μια ακαδημία ποδοσφαίρου ουσιαστικά, την Aida Celtic (θα έχετε πιθανότατα δει τον Eric


Cantona να προβάλλει τη φανέλα της), με έδρα τον ομώνυμο προσφυγικό καταυλισμό της Παλαιστίνης. Η  Green Brigade και το Lajee Center (πολιτιστικό κέντρο της Παλαιστίνης στο οποίο δόθηκε μέρος των χρημάτων από τα λεφτά που μαζεύτηκαν για το πρόστιμο που προαναφέραμε) ανέλαβαν τη στήριξη της Aida Celtic σε μια ακόμα εντυπωσιακή πρωτοβουλία της Πράσινης Ταξιαρχίας.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν γεμάτα κόντρες, τιμωρίες, αντιπαραθέσεις και πρόστιμα, για να φτάσουμε στη χθεσινή ανακοίνωση της Celtic, που απαγόρευσε την είσοδο της Green Brigade και στα εντός έδρας ματς της Celtic. Είχε προηγηθεί απαγόρευση εισόδου στα εκτός έδρας ματς για 200 άτομα-μέλη της Green Brigade που έχουν εισιτήρια διαρκείας.

Το μυαλό όλων πάει στο παιχνίδι με την Atletico Madrid, όταν παρά τις παροτρύνσεις της επίσημης Celtic, οι σημαίες της Παλαιστίνης πλημμύρισαν το Celtic Park, οι 


εικόνες αυτές έκαναν το γύρο του κόσμου, η
Celtic απασχόλησε την παγκόσμια ειδησεογραφία κι έγινε θέμα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων -ακόμα και στην Ελλάδα- όχι όμως ως κομμάτι της αθλητικής ενημέρωσης αλλά ως κάτι πολύ μεγαλύτερο που αδυνατείς να το αγνοήσεις. Ποτέ πριν ομάδα (οι οπαδοί της αν προτιμάτε) δεν είχε δείξει με τόσο εντυπωσιακό τρόπο τη στήριξη της στον λαό της Παλαιστίνης. Κι ήταν όλο το Celtic Park, 60.000 κόσμος, όχι μόνο 200 μέλη της Green Brigade ή τα 2.900-3.000 άτομα που βρίσκονται στο σημείο του Παράδεισου (Celtic Park) που την φιλοξενεί.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο ματς με τη Hearts στο Εδιμβούργο (τρεις μέρες πριν από αυτό με την Atletico Madrid), είχε απαγορευτεί η παρουσία της Green Brigade στο


γήπεδο. Oι 570 (άλλο κάνουν λόγο για 576) οπαδοί της Celtic που ήταν εκεί σήκωσαν ΟΛΟΙ σημαίες της Παλαιστίνης, κανείς τους δεν είχε σχέση με την Green Brigade.

H χθεσινή απαγόρευση δεν έχει να κάνει -σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση- μόνο με τη συμπεριφορά στο ματς με την Αtletico, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι… έπεσε στο ματς με τη Hibernian στο Εδιμβούργο. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε καμία τιμωρία από πλευράς διοίκησης μετά το ματς με τους Ισπανούς, η τιμωρία ήρθε μετά το ματς με τους Hibs, σας παραθέτουμε τα 6 σημεία κλειδιά –πάντα σύμφωνα με τη διοίκηση- που οδήγησαν στην απαγόρευση εισόδου ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ CELTIC, σε μέλη της Green Brigade, αρχής γενομένης από σήμερα.

A. 19 Σεπτεμβρίου. Πυροτεχνήματα στον αγώνα με τη Feyenoord. Στο ματς στο De Kuip του Ρότερνταμ έγινε  εκτεταμένη και μη ασφαλής χρήση πυροτεχνικών υλικών


από την Πράσινη Ταξιαρχία προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση. Αυτή η πράξη όχι μόνο οδήγησε σε πρόστιμο από την UEFA (23.400 €) για τη Celtic, αλλά προκάλεσε επίσης σημαντικές ανησυχίες σε θέματα ασφάλειας. Υπήρχαν επίσης παράπονα από άλλους οπαδούς της Celtic για τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου γκρουπ οπαδών.

Β. 30 Σεπτεμβρίου. Ανάρμοστη συμπεριφορά στο Fir Park. Στον αγώνα με τη Motherwell η Green Brigade άνοιξε εξόδους κινδύνου του γηπέδου βάζοντας στο γήπεδο άτομα χωρίς εισιτήρια, ενώ υπήρξαν αναφορές και για άτομα που εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο χωρίς να έχουν εξουσιοδότηση.

Γ. 4 Οκτωβρίου. Στο Celtic Park στον αγώνα με τη Lazio η Green Brigade έφερε


παράνομα στο γήπεδο και ανάρτησε μη εξουσιοδοτημένο πανό, παραβιάζοντας σκόπιμα

τα μέτρα ασφάλειας. Σημειώνεται επίσης ότι τα μέλη του προσωπικού υπέστησαν εκφοβιστική και απειλητική συμπεριφορά.

Δ. 7 Οκτωβρίου. H Πράσινη Ταξιαρχία ξεπέρασε για άλλη μια φορά τα όριά της, εμφανίζοντας ένα μη εξουσιοδοτημένο πανό, το οποίο παραβίαζε τους περιορισμούς


που είχαν κοινοποιηθεί προηγουμένως.
Το προσωπικό του συλλόγου ανέφερε επίσης περιπτώσεις εκφοβισμού και απειλών.

E. 25 Οκτωβρίου. Προβλήματα ασφαλείας κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Atletico Madrid, η Πράσινη Ταξιαρχία παράκαμψε πρωτόκολλα ασφαλείας, ενώ αρκετά μέλη της με καλυμμένα τα πρόσωπα, μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους και πήγαν στη Βόρεια κερκίδα πριν από την έναρξη.

ΣΤ. 28 Οκτωβρίου. Επιθετική συμπεριφορά στο Easter Road. Στο ματς με τη Hibernian στο Εδιμβούργο η Πράσινη Ταξιαρχία κατέφυγε στη βία, υπήρξαν πολλές αναφορές από τους υπεύθυνους ασφάλειας του γηπέδου για επιθετική και εκφοβιστική συμπεριφορά από τα μέλη της Green Brigade.

Τα παραπάνω αποτελούν θέσεις της διοίκησης που ισχυρίζεται ότι είναι τεκμηριωμένες και μπορούν να αποδειχθούν. Να σημειωθεί (δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση) ότι έχει ενοχλήσει πολύ και το περίφημο… «Pig Watch» που χρησιμοποιεί -και- η Green Brigade. Πρόκειται για δημοσίευση φωτογραφιών αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας στα γήπεδα εκθέτοντας τους -πιθανότατα- σε κίνδυνο.

Η Green Brigade oφείλει τώρα να τα διαψεύσει ή να δικαιολογήσει τη θέση της. Υπάρχει πάντως διχασμός στις τάξεις των οπαδών της Celtic, και υπήρξε σήμερα έντονη αντιπαράθεση στη ραδιοφωνική εκπομπή talkSPORT των Simon Jordan και Jim White μεταξύ μέλους της Green Brigade και άλλου οπαδού της Celtic.

Yπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι η Green Brigade μεταφέρει τα πιστεύω και τις θεμελιώδεις αξίες του συλλόγου και άλλοι που πιστεύουν ότι τα μέλη της κάνουν κακό στην ομάδα και πρέπει να συμμορφωθούν. Όπως φαίνεται πάντως κανείς από τους φίλους της Celtic δεν θέλει μόνιμα το συγκεκριμένο γκρουπ εκτός γηπέδου, απλά να πάρουν μερικά... μαθήματα συμπεριφοράς.

Το moto της Celtic είναι «A club like no other» και όντως η Celtic δε μοιάζει με κανέναν άλλο σύλλογο, όσο και αν προσπαθεί η διοίκηση να... καλουπώσει μερίδα οπαδών της στα μέτρα της UEFA.

Η Green Brigade συμβάλλει πολύ στην ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο Celtic Park, μπορεί πολύ να ενοχλούνται από τη συμπεριφορά της, είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που ενοχλούνται επειδή έχει άποψη. Και την εκφράζει. 

Η διοίκηση της Celtic εκπροσωπεί τον σύλλογο, δεν τον αντιπροσωπεύει, οι ιδέες οι αξίες και τα πιστεύω του βρίσκονται στις κερκίδες, στον ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, στα γκράφιτι στους δρόμους και στους τοίχους, στα Hoops της φανέλας. Η Celtic είναι αυτό που είχε πει ο Robert Kingέλος των «Μαύρων Πανθήρων» που πέρασε 29 από τα 32 χρόνια στην απομόνωση για ένα έγκλημα που δεν έκανε) όταν εμφανίστηκε στο CNN το 2015 φορώντας φανέλα της Celtic:

«Είναι μια σταθερή πηγή έμπνευσης το γεγονός ότι ένας mainstream αθλητικός σύλλογος, τόσο διάσημος παγκοσμίως, ιδρύθηκε από ανθρώπους για τους ανθρώπους και εξακολουθεί να παραμένει πιστός στις ιδρυτικές του αρχές και εκπροσωπεί εκείνους τους ανθρώπους που δεν έχουν άλλη εκπροσώπηση.» «Οι οπαδοί της Celtic είναι γνωστό ότι υπερασπίζονται το δίκαιο και δεν ανέχονται το κατεστημένο! Ακόμη και άνθρωποι που δεν έχουν παρακολουθήσει ποτέ αγώνα ποδοσφαίρου στη ζωή τους σέβονται αυτόν τον σύλλογο και αυτό που πρεσβεύει.» 

Με την κόντρα της Green Brigade με την επίσημη Celtic να συνεχίζεται θα κλείσουμε με τα λόγια δυο μεγάλων φυσιογνωμιών στην ιστορία της ομάδας. «Δεν είναι πάντα εύκολο να υποστηρίζεις τη Celtic, αλλά αξίζει τον κόπο» είχε πει ο Fergus McCann, ο άνθρωπος που έσωσε τη Celtic από τη διάλυση το 1994 και έβαλε τα θεμέλια για το μέλλον του συλλόγου. «Το ποδόσφαιρο είναι τίποτα χωρίς τους οπαδούς» τα λόγια του θρυλικού Jock Stein, του κορυφαίου τεχνικού στην ιστορία της Celtic.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.