Hearts-Celtic (preview)


Τελικός του κυπέλλου Σκωτίας, με τη Celtic να είναι κοντά σε ένα απίστευτο treble-treble (treble για τρίτη σερί σεζόν), στην σημαντικότερη ημερομηνία στην ιστορία του συλλόγου, μιας και σαν σήμερα το 1967, η ομάδα της Celtic που έμεινε στην ιστορία με το όνομα Lisbon Lions κατέκτησε το κύπελλο πρωταθλητριών κερδίζοντας 2-1 την Inter στη Λισαβόνα. Δύο από τα μέλη εκείνης της ομάδας, ο θρυλικός αρχηγός της Billy McNeill και ο σκόρερ του νικητήριου γκολ, Steve Chalmers, απεβίωσαν αρχές Μαρτίου, η Celtic έχει αφιερώσει σε αυτούς τον τελικό, τον οποίο αποκαλεί ο «τελικός των θρύλων». Στη μνήμη των δύο αυτών παικτών θα υπάρχουν τα νούμερα τους στα σορτσάκια που θα φορέσει η ομάδα, μπροστά το 5 του Billy McNeill και πίσω το 9 του Steve Chalmers. Τα ονόματα και των δύο παικτών θα είναι στην πλάτη των τζάκετ που θα φορέσουν οι παίκτες μπαίνοντας στο γήπεδο.
Χρειάστηκαν 140 ματς για να φτάσει η Celtic 90 λεπτά μακριά από το treble-treble, αν τα καταφέρει θα κάνει το έκτo treble της ιστορίας της.
Φέτος δεν έχει δεχτεί γκολ στο κύπελλο, ενώ μετρά μόλις μία ήττα στα 14 τελευταία παιχνίδια της σε όλες τις διοργανώσεις. Παρά την έντονη φημολογία για προπονητή, ο Neil Lennon, που εκτελεί χρέη υπηρεσιακού τεχνικού, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του τελικού δεν θα κρίνει την παραμονή του στον πάγκο και μετά το καλoκαίρι.
Θα έχει στη διάθεση του τον εξτρεμ, James Forrest (παίκτη της χρονιάς φέτος στη Σκωτία) και τον αριστερό μπακ, Kieran Tierney, ενώ αναμένεται να επιστρέψει στα χαφ και ο αρχηγός της ομάδας, Scott Brown. Ο εξτρεμ της West Bromwich Albion, Oliver Burke, που παίζει ως δανεικός, αναμένεται να είναι επίσης διαθέσιμος παρά τον τραυματισμό του στο γόνατo. Πολλές οι απουσίες καθώς είναι εκτός μάχης λόγω τραυματισμού οι Ryan Christie,Jack Hendry, Vakoun Bayo, Dedryck Boyata,Craig Gordon, Eboue Kouassi and Daniel Arzani και Leigh Griffiths, ο τελευταίος λόγω προσωπικών προβλημάτων, τα οποία πάντως έχει ξεπεράσει και προπονείται κανονικά. Ο Lennon έχει πάρει στην αποστολή και τον 16χρονο Karamoko Dembele, το παιδί-θαύμα της Celtic< έχει πολλές πιθανότητες να παίξει.
Η σεζόν δεν εξελίχθηκε όπως ήλπιζαν στη Hearts που ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας τους τρεις τελευταίους μήνες, με το ζόρι τερμάτισε στην 6η θέση, μόνο αν κατακτήσει το κύπελλο θα βγει στην Ευρώπη. Διεκδικεί το πρώτο της τρόπαιο από το 2012, όταν είχε διαλύσει με 5-1 τη Χιμπέρνιαν στον τελικό του κυπέλλου.
Πηγαίνει στον τελικό μετρώντας 5 ματς χωρίς νίκη, έχοντας χάσει τα 3 τελευταία, το μυαλό ήταν φυσικά στον τελικό του κυπέλλου. Ο τεχνικός της Craig Levein δήλωσε ότι πάει για το …ένα στα ένα, χαριτολογώντας για το 3 στα 3 για τρίτη σεζόν που κυνηγά η Celtic. Αντιμετωπίζει πάντως αρκετά προβλήματα, αν και αναμένεται να έχει τελικά στη διάθεση του τον επιθετικό Uche Ikpeazu και τους μέσους Peter Haring και Arnaud Djoum, οι οποίοι έλλειψαν από τον ματς της τελευταίας αγωνιστικής, την ήττα με 2-1 στο Celtic Park. Eκτός μάχης λόγω τραυματισμού στο γόνατο οι Callumn Morrison, Aidan Keena, Ben Garuccio, Demetri Mitchell, Steven Naismith και Olly Lee.
Τέσσερις νίκες για τη Celtic και μία για τη Hearts στις φετινές τους αναμετρήσεις, η Hearts είχε κερδίσει τον τελευταίο της τελικό κόντρα στη Celtic, πέρασαν πάνω από 60 χρόνια, 3-1 το 1956, μπροστά σε περίπου 133.000 θεατές στο
Hampden. Η Hearts είχε νικήσει τη Celtic 4-3 και στον τελικό του 1901, σε αυτόν του 1907 η Celtic είχε επικρατήσει με 3-0.
8 κύπελλο Σκωτίας για τη Hearts, 38 (αριθμός ρεκόρ στη χώρα) για τη Celtic, το απόγευμα θα ξέρουμε αν θα γίνει το …ένα στα ένα, ή το 3 στα 3 για τρίτη σερί σεζόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.