Σαν σήμερα στις 7 Φεβρουαρίου του 1948


Σαν σήμερα στις 7 Φεβρουαρίου του 1948 γεννήθηκε στο Leeds της Αγγλίας ο David Harvey. O πατέρας του ήταν Σκωτσέζος και από αυτόν πήρε την υπηκοότητα του ο Harvey, που υπερασπίστηκε 16 φορές την εστία της εθνικής Σκωτίας, κρατώντας στις 8 από αυτές ανέπαφη την εστία του. Στο Μουντιάλ του 1974 είχε ψηφιστεί ως ο καλύτερος goalkeeper της διοργάνωσης, παρότι η Σκωτία δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη φάση των ομίλων. 

Έκανε τεράστια καριέρα στη Leeds παίζοντας από το 1965 μέχρι το 1980 και από το 1982 μέχρι το 1985, υπερασπίστηκε σε 349 ματς την εστία της. Στη φωτό τον βλέπετε σε παιχνίδι της Leeds να φορά τη φανέλα της εθνικής Σκωτίας. Η φωτό λέγεται ότι είναι από το 1978, πιθανόν όμως να είναι από τον Νοέμβριο του 1977 όταν η Leeds νίκησε με 3-2 εκτός έδρας τη Μάντσεστερ Σίτι. Όπως και έχει ο Harvey φορούσε συχνά τη φανέλα της εθνικής Σκωτίας στα παιχνίδια της Leeds λέγοντας χαρακτηριστικά: «Eίμαι λίγο προληπτικός, τη φορούσα για γούρι και για τον ίδιο λόγο δεν χαμογελούσα στις φωτογραφίες.» 

Πως τον άφηναν όμως να φορά τη φανέλα της Σκωτίας στα παιχνίδια της Leeds; «Έχεις συμβόλαιο σύμφωνα με το οποίο πρέπει να φοράς συγκεκριμένα ρούχα βέβαια, εγώ κατάφερα και τη φόρεσα μια φορά χωρίς να το πάρουν χαμπάρι κι όταν το κάνεις μια φορά σε αφήνουν να το κάνεις κι άλλες.» Ένα τροχαίο του στοίχισε τη συμμετοχή στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών εναντίον της Bayern Munich το 1975. Το αυτοκίνητο οδηγούσε ο Gordon McQueen κι ήταν και ο Frank Gray μέσα. Ο Harvey χτύπησε στον αστράγαλο και στη θέση του κάτω από τα δοκάρια της Leeds στον τελικό έπαιξε ένας άλλος Σκωτσέζος, ο David Stewart. 

Παρότι γεννήθηκε στο Yorkishire είναι φανατικός οπαδός της Celtic, ο πατέρας του ήταν οπαδός της Kilmarnock. O Harvey κρέμασε τα γάντια του το 1987 στη Harrowgate, «κατάλαβα ότι έπρεπε να σταματήσω όταν πέταξαν από την κερκίδα ένα… μπαστούνι στην περιοχή μου» δήλωσε χαρακτηριστικά. Όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο δούλεψε ως ταχυδρόμος, «τα γραφεία διαλογής θύμιζαν πολύ τα αποδυτήρια» έχει πει. Έχει παντρευτεί δύο φορές, έχει πέντε παιδιά και 19 εγγόνια, το 2009 έπαθε καρδιακή προσβολή, από αυτό είχε πεθάνει ο πατέρας του, ο Harvey όμως τη γλύτωσε. Κι όταν τον ρωτούν –όσοι δεν το ξέρουν- τι δουλειά έκανε πριν συνταξιοδοτηθεί απαντά: «Tαχυδρόμος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.