Ο μεταγραφικός σχεδιασμός της Celtic και η κατάρρευση του


To περίφημο δέκατο συνεχόμενο πρωτάθλημα έχει χαθεί καιρό τώρα για την ομάδα που μετρά 4 σερί treble στην Σκωτία. Η Celtic παραμένει 23 βαθμούς πίσω από τους Rangers σε μια χρονιά που αναμενόταν ονειρική κι έχει γίνει εφιαλτική. O ζωντανός θρύλος της ομάδας, Neil Lennon έχει γίνει persona non grata για τους οπαδούς της που βλέπουν ότι κινδυνεύει να χαθεί και η επόμενη σεζόν, ενώ δεν έχει καν τελειώσει η φετινή.


Τι έχει φταίξει όμως και η ομάδα που σάρωνε τους τίτλους στην Σκωτία έχει μείνει 23 βαθμούς πίσω και βλέπει τους Rangers να οδεύουν αήττητοι προς τον τίτλο; Πολλά τα αίτια, καμία ομάδα -ίσως και σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη- δεν έχει επηρεαστεί περισσότερο από την απουσία οπαδών στα γήπεδα όσο η Celtic, αυτή είναι όμως μια δικαιολογία που δεν μπορεί να σταθεί πια. Κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την επιτυχία, μετά από 9 σερί πρωταθλήματα δεν σημαίνει ότι θα ερχόταν χαλαρά και το δέκατο, άλλο αυτό όμως και άλλο να έχει χαθεί πριν αλλάξει ο χρόνος, χωρίς να υπάρξει καν διεκδίκηση. 

Σίγουρα έγιναν πολλά, όπως το ατόπημα του Bolingoli (σ.σ. έσπασε την καραντίνα για να κάνει στα κρυφά ταξίδι-αστραπή στην Ισπανία πριν το ματς του Αυγούστου με την



Kilmarnock, στο οποίο έπαιξε και ως αλλαγή), εξαιτίας του η Celtic βρέθηκε να χρωστά παιχνίδια. Το πρόσφατο ταξίδι στο Ντουμπάι αποδείχθηκε μια ακόμα γκάφα ολκής σε μια σεζόν που τα πάντα δείχνουν να πηγαίνουν στραβά. O James Forest τραυματίστηκε τον

Σεπτέμβριο και δεν επανήλθε, η απουσία του είναι παραπάνω από εμφανής κι εδώ πρέπει να σταθούμε, στο αγωνιστικό.

Τι συνέβη στην ομάδα που ήταν ασταμάτητη τα τελευταία χρόνια στην Σκωτία κατακτώντας όλα τα τρόπαια της 4 τελευταίες σεζόν; Ο 38χρονος goalkeeper, Craig Gordon (παρών στα 4 συνεχόμενα treble), που από φέτος παίζει στη Hearts, δήλωσε πρόσφατα ότι έμειναν ελάχιστοι παίκτες από την αήττητη ομάδα του Brendan Rodgers. Κι αυτοί είναι πια 4 χρόνια μεγαλύτεροι ηλικιακά, έπρεπε να πλαισιωθούν νωρίτερα από νέους παίκτες που θα έπαιρναν τη θέση τους.

Και ίσως αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Celtic, ο μεταγραφικός σχεδιασμός της. Σε μια σεζόν που έδειξε διατεθειμένη να τα σπρώξει περισσότερο από κάθε άλλη φορά, δαπάνησε γύρω στα 10 εκατομμύρια λίρες για Albian Ajeti και Βασίλη Μπάρκα, 3.5 εκατ.λίρες για τον Patryk Klimala (ήρθε τον περσινό Γενάρη) και 2.5 εκατ.λίρες για να πάρει δανεικό τον Shane Duffy από την Brighton, καλύπτοντας ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο μέρος του μισθού του (παίρνει 45.000 λίρες τη βδομάδα).


Ο Klimala το πάλεψε, δεν μπόρεσε να γίνει βασικός, ούτε για… τρίτη λύση δεν μπορεί να θεωρηθεί που σημαίνει ότι δεν αξίζει τα λεφτά του.


Ο Βασίλης Μπάρκας έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος τερματοφύλακας στην ιστορία της Celtic και όχι μόνο δεν είναι βασικός, αλλά ήταν και τρίτη επιλογή για κάποιο διάστημα. Η προσαρμογή σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, ο άνθρωπος δίψαγε να έρθει στη Celtic γνωρίζοντας το μέγεθος του συλλόγου, έφτασε  όμως να θεωρείται από την πλειοψηφία των οπαδών ως η χειρότερη μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας. Ακόμα κι αν ανακάμψει (τετραετές συμβόλαιο υπέγραψε) και διαπρέψει την επόμενη σεζόν -κάτι που φαντάζει απίθανο- τα λεφτά που δαπανήθηκαν ήταν για να γίνει άμεσα βασικός και να δώσει βαθμούς κι όχι για να… ψηθεί και να αποδώσει ένα χρόνο μετά. Προοριζόταν για Νο 1 όχι για φέρελπις ποδοσφαιριστής. 


Ο Ajeti είναι ίσως ο μόνος που μπορεί να σταθεί, σκόραρε συνεχώς όταν πρωτοήρθε ξελασπώνοντας αρκετές φορές τη Celtic, έχει όμως πολλά προβλήματα με τη φυσική του κατάσταση και μόλις πρότινος κατάφερε να επιστρέψει.


Όσο για τον Duffy, o αρχηγός της εθνικής Ιρλανδίας είναι τραγικός αμυντικά, κάνει τη μία γκέλα πίσω από την άλλη, η Celtic δείχνει πιο ισορροπημένη στην άμυνα όταν ο Ιρλανδός δεν αγωνίζεται.
Ο David Turnbull είναι ο κορυφαίος από τους νεοαποκτηθέντες, ουσιαστικά όμως δεν είναι… φετινό απόκτημα, ήταν να έρθει δύο χρόνια πριν, όταν 19 ετών, δεν μπόρεσε όμως να περάσει τις ιατρικές εξετάσεις. Τραυματίστηκε και σοβαρά στη συνέχεια κι έμεινε στη Motherwell για να έρθει τελικά φέτος.

Η Celtic που τα τελευταία χρόνια κατάφερνε να αγοράζει φθηνά και να πουλά πολύ ακριβά αναδεικνύοντας ποδοσφαιριστές, απέτυχε πανηγυρικά φέτος.

Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά και μόνο έναν άνθρωπο (εντάξει, και αυτούς που τον επέλεξαν), τον Nick Hammond. Εδώ και δύο χρόνια είναι ο υπεύθυνος μεταγραφών, πήρε τη θέση του Lee Congerton ο οποίος είχε αποχωρήσει για να  βρει τον Rodgers στη Leicester City. Tότε οι φίλοι της Celtic πανηγύριζαν γιατί και ο Congerton είχε αποτύχει πανηγυρικά. Ποιος ήταν πριν από αυτόν; 

O John Park, που έφυγε το 2016 κι αυτή ήταν η αρχή του τέλους για το scouting της Celtic. O


Park ήρθε το 2007, ήταν αυτός που βοήθησε να αναδειχθεί ο Scott Brown στη Hibernian και βοήθησε επίσης να αναδειχθούν οι Kevin Thomson, Steven Fletcher και Garry OConnor που έγιναν διεθνείς με την Σκωτία.

Στη Celtic, ήταν αυτός που ανακάλυψε τους Virgil van Dijk, Victor Wanyama, Gary Hooper και Fraser Forster, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόκτηση των Ki Seung-Yeung και Moussa Dembele, όλοι αυτοί μοσχοπουλήθηκαν στην Αγγλία. Χαρακτηριστική η ανακάλυψη van Dijk, η Celtic έδωσε 2.6 εκατ.λίρες για να τον πάρει από την Groningen το 2013, τον έδωσε αντί 13 εκατ.λιρών στη Southampton και πήρε ακόμα 7.5 εκατ.λίρες όταν μεταγράφηκε στη Liverpool αφού είχε ρήτρα μελλοντικής πώλησης του Ολλανδού της τάξης του 10%. Ο Dembele αποκτήθηκε με 500.000 λίρες  και πήγε στη Lyon αντί του ποσού των 19.7 εκατομμυρίων λιρών


Aυτά είναι δύο από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε την ανακάλυψη του Fraser Forster. Eίχε βέβαια και αποτυχημένες επιλογές φέρνοντας τους Mo Bangura, Amido Balde και Derk Boerrigter, συνολικά όμως η δουλειά του ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.


O Park έφυγε το 2016 ψάχνοντας νέες προκλήσεις, ο Lee Congerton ήρθε ως αρχισκάουτερ, έχοντας το ανάλογο πόστο στην Chelsea, ενώ ήταν coach στη Liverpool και την εθνική Ουαλίας. Στη συνέχεια είχε γίνει τεχνικός διευθυντής στο H.S.V. (το γνωστό μας Αμβούργο) και αθλητικός διευθυντής στη Sunderland. Στη Celtic του Rodgers πάντως οφείλει να πάρει κάποιο credit για τη μεταγραφή του Obson Edouard που ήρθε -αρχικά ως δανεικός- τον Αύγουστο του 2017, ο Rodgers τον έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Celtic όταν υπέγραψε αντί 8 εκατομμυρίων λιρών. Το καλοκαίρι που θα φύγει αναμένεται να φέρει μεγάλο ποσό στα ταμεία της Celtic.


Για να φτάσουμε στον Nick Hammond που το μόνο θετικό που μπορεί να βρει κανείς στις επιλογές του είναι η απόκτηση του Jeremie Frimbong τον Σεπτέμβρη του 2019. Η Celtic έδωσε γύρω στις 350.000 λίρες και πήρε 11.2 εκατομμύρια πριν από λίγες μέρες όταν 
μετεγράφηκε στη Bayer Leverkusen.
Oι επιλογές Μπάρκα, Duffy και Klimala είναι που βαραίνουν τον Hammond που έχει δεχτεί σκληρή κριτική. O -παλιός παίκτης της Celtic- Kris Commons, που δουλεύει πια ως σχολιαστής δήλωσε «ούτε μια πένα δεν θα εμπιστευόμουν στον Hammond για μεταγραφές.» Την τελευταία τετραετία, έχουν έρθει στη Celtic συνολικά 42 παίκτες για την πρώτη ομάδα, αριθμός που δείχνει το μέγεθος της αποτυχίας των επιλογών.

Όσο για τον John Park; Πριν από 20 μέρες περίπου πήγε ως υπεύθυνος μεταγραφών στη Legia της Πολωνίας. Φάνηκε να ενδιαφέρεται γι' αυτόν η Sunderland, ακούγεται ότι προσπάθησε η Celtic να τον προσεγγίσει, το γεγονός ότι κατέληξε στη Legia αποτελεί ακόμα μία αποτυχία για τους Bhoys. Kαι ήδη μετρούν αρκετές -σε όλα τα επίπεδα- τη σεζόν που διανύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.