Τα νούμερα στα σορτσάκια και τα… ιερά Hoops



Aπό τις πλέον αναγνωρίσιμες φανέλες παγκοσμίως είναι αυτή της Celtic με τις πράσινες και λευκές οριζόντιες ρίγες. Κάτι που την έκανε πιο ξεχωριστή είναι ότι… δεν είχε νούμερα. 
Η Celtic είναι η τελευταία ομάδα στον πλανήτη που έβαλε νούμερα στη φανέλα της, αυτή την χαρακτηριστική που προαναφέραμε. Τη συγκεκριμένη φανέλα την οφείλει στον Willie Μaley.


Από τις επιβλητικότερες φιγούρες στην ιστορία της Celtic, o Μaley (εκτός από παίκτης) ήταν προπονητής της για 43 ολόκληρα χρόνια και σε αυτόν οφείλεται ένα από τα πλέον εμβληματικά χαρακτηριστικά της Celtic, η φανέλα της.


Η πρώτη φανέλα της Celtic ήταν λευκή, με τον Κέλτικο σταυρό ραμμένο επάνω, στη


συνέχεια έπαιζε με πράσινες κάθετες ρίγες, μαύρα σορτσάκια και μαύρες κάλτσες. Μέχρι που ο Maley πρόσεξε την Queen’s Park που είχε οριζόντιες -μαύρες- ρίγες που έκαναν κύκλο γύρω από τη φανέλα. Θεώρησε ότι κάνουν τους παίκτες να φαίνονται πιο

αδύνατοι και γρηγορότεροι και από το 1903 μέχρι σήμερα τα Hoops (έτσι ονομάζονται οι οριζόντιες ρίζες που κάνουν κύκλο γύρω από το φανέλα, σα δαχτυλίδι), είναι το σήμα κατατεθέν της Celtic. Oι οριζόντιες αυτές πράσινες ρίγες ήταν μοναδικές, όχι γιατί δεν τις είχε καμία άλλη ομάδα (η Queen’s Park που προαναφέραμε, αλλά κι η αγγλική Queen’s Park Rangers είναι οι πρώτες που έρχονται στο νου), αλλά γιατί στη φανέλα της Celtic δεν έμπαιναν νούμερα! Ήταν μια ιδιομορφία του τότε προέδρου Sir Robert Kelly που θεωρούσε τα Hoops… ιερά, τουλάχιστον από στιλιστικής άποψης.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποφάσισε να μπουν νούμερα στις φανέλες το 1939 κι η ομοσπονδία της Σκωτίας αποφάσισε να κάνει το ίδιο μετά τον πόλεμο. Οι ομάδες το δέχτηκαν όχι όμως και η Celtic. «Όταν βρεθεί τρόπος να μπουν νούμερα στη φανέλα χωρίς να… λερώνουν τα Hoops, θα βάλει και η Celtic» είχε δηλώσει ο Kelly. Στη Σκωτία εκείνη την εποχή Hoops είχαν κι άλλες ομάδες όπως η Greenock Morton και η Kilmarnock, μπλε όχι πράσινα όπως της Celtic, Hoops όμως κι έβαλαν νούμερα στις φανέλες τους.

Η Celtic δεν το δεχόταν. Kαι βρήκε την εξής λύση, νούμερα στα… σορτσάκια. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Celtic έβαλε νούμερα -στα σορτσάκια όμως- στις 14 Μαΐου του


1960, στο φιλικό με τη Sparta Rotterdam
, που έληξε με 5-1 υπέρ των Bhoys (παρατσούκλι της Celtic, το h έχει προστεθεί για να δηλώνει την ιρλανδική προφορά-καταγωγή). Όταν βέβαια η Celtic χρησιμοποιούσε κάποια εκτός έδρας εμφάνιση (πράσινη ή κίτρινη συνήθως, ακόμα κι ολόλευκη) τα νούμερα έμπαιναν κανονικά στην πλάτη αφού δεν υπήρχαν Hoops για να... διακοπούν.

Στις 8 Αυγούστου του 1960 όμως, για μία και μοναδική φορά εκείνη την εποχή, η Celtic εμφανίστηκε με νούμερα στη φανέλα. Ήταν σε ένα φιλικό που έγινε στα πλαίσια του... Anglo-Franco-Scottish Friendship Cup. Τα νούμερα μπήκαν δοκιμαστικά, ήταν κίτρινα, αλλά έγινε χαμός με τους προβολείς πάνω στα Hoops και δεν φαίνονταν. Το πιο παράξενο ήταν ότι ο Kelly ήταν πρόεδρος (μάλλον το... ανέχτηκε γιατί ήταν φιλικό τουρνουά), τον Ιούλιο μάλιστα είχε ανακοινώσει και τα ετήσια κέρδη της Celtic. Στο ματς έγινε στις 6 Αυγούστου, είχαν αρχικά κληθεί απo πλευράς Σκωτίας οι Hearts, Kilmarnock, Rangers και Dundee. Hearts και Kilmarnock αποσύρθηκαν λόγω τουρνέ στις ΗΠΑ, οι Rangers αρνήθηκαν. Στη συνέχεια κλήθηκαν Clyde και Motherwell. Η Hibernian κλήθηκε στη θέση των Rangers αλλά αρνήθηκε και τότε μόνο (!) κάλεσαν τη Celtic. H Celtic έχασε 3-0 για την ιστορία, δέχτηκε όλα τα γκολ στο πρώτο μέρος, το γεγονός όμως ότι τα νούμερα δεν φαίνονταν με τους προβολείς πάνω στα Hoops ενίσχυσε την πεποίθηση του Kelly, όταν νούμερα και Hoops δεν συμβιβάζονται και δεν επέτρεψε ποτέ πια να μπουν στην περίφημη φανέλα με τις λευκές και πράσινες οριζόντιες ρίγες.

Ο Kelly μπορεί να πέθανε το 1971, όλοι όμως οι πρόεδροι που τον ακολούθησαν τηρούσαν αυτό που είχε γίνει πια παράδοση. Δεν έμπαιναν ΠΟΤE νούμερα στα Hoops.

Η UEFΑ ήταν αυτή που ανάγκασε τη Celtic να βάλει νούμερα στη φανέλα, στις 5


Νοεμβρίου του 1975, έγινε αυτό για πρώτη φορά, όταν η Celtic επικράτησε 3-1 της Boavista σε αγώνα για το κύπελλο κυπελλούχων. Στη Σκωτία όμως τα Hoops έμεναν χωρίς νούμερα, η παράδοση συνεχιζόταν.

Σημειώνουμε πάλι ότι στις άλλες φανέλες της η Celtic (τις λεγόμενες σήμερα εκτός έδρας) είχε κανονικά τα νούμερα στην πλάτη. Όχι όμως στην κανονική, αυτή με τα Hoops. Αυτό κράτησε μέχρι τη σεζόν 1994/95. Η ομοσπονδία της Σκωτίας τότε υποχρέωσε τη Celtic να βάλει τους αριθμούς στη φανέλα, με τη δικαιολογία ότι ένας παίκτης πήρε κατά λάθος κίτρινη, αφού ο διαιτητής μπερδεύτηκε όταν δεν είδε αριθμό στη φανέλα!



Η Celtic έβαλε τότε τα νούμερα στα ..μανίκια σε ακόμα μία πρωτότυπη κίνηση για να αποφύγει την… ιεροσυλία. Αυτό έγινε τις δύο πρώτες αγωνιστικές, η ομοσπονδία όμως δεν το δέχτηκε. Έτσι η Celtic φόρεσε νούμερα στις φανέλες της στο Ibrox, στο Old Firm με τους Rangers, νίκησε 2-0

και τα νούμερα έγιναν τελικά… υποφερτά.

Όσον αφορά το... σήμα το τετράφυλλο τριφύλλι μπήκε για πρώτη φορά στη φανέλα της


με τα Hoops το 1977, στις 13 Αυγούστου, η Celtic έφερε 0-0 με τη Dundee United και υπήρχαν μεγάλες αντιδράσεις γιατί το τετράφυλλο τριφύλλι που μπήκε στη μέση του στήθους… χάλαγε τα Hoops.

Τα χρόνια πέρασαν η Celtic φυσικά έχει νούμερα στη φανέλα, παραμένει όμως η πιο εμβληματική της εμφάνιση αυτή του 1967, όταν τα νούμερα δεν… λέκιαζαν τα Hoops, ήταν μόνο στα σορτσάκια και η Celtic αναδεικνύονταν πρωταθλήτρια Ευρώπης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.