H Celtic μετά τον Ange


O Ποστέκογλου έχει ήδη συμφωνήσει με τη διοίκηση της Tottenham, υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, δυσκολοχώνευτη εξέλιξη για πολλούς φίλους της Celtic.

Ακόμα μια μεγάλη πρόκληση για τον 57χρονο Ελληνοαυστραλό τεχνικό, ίσως και μεγαλύτερη από αυτή της Celtic, το θέμα μας όμως δεν είναι ο Ange αυτή τη στιγμή, αλλά που αφήνει όλο αυτό τους τριπλούχους Σκωτίας.

Το μόνο… καλό για τη Celtic είναι ότι οι Rangers είναι σε μεταβατικό στάδιο, σε διαδικασία ανοικοδόμησης, με τον Beale να χτίζει τη νέα ομάδα σχεδόν από την αρχή. Ο Beale όμως είναι καιρό τώρα στον πάγκο, ενώ η Celtic ψάχνει προπονητή.

Που αφήνει όλο αυτό τη Celtic; Ποια είναι η επόμενη μέρα; Σίγουρα δεν βρίσκεται στην κατάσταση που ήταν πριν έρθει ο Ange. Mετά από σεζόν χωρίς τρόπαιο, με κορμό... 3-4 παικτών, να χρειάζεται να φτιάξει ομάδα από το μηδέν, παίζοντας προκριματικά από τον Ιούλιο και χωρίς 4-5 παίκτες που ήταν στην εθνική Σκωτίας και έχασαν τα πρώτα ματς της σεζόν.


Η Celtic αυτή τη φορά έρχεται από ένα treble, πέμπτο στα 7 τελευταία χρόνια, με 5 τρόπαια στις δυο τελευταίες σεζόν με τον Ποστέκογλου κι είναι η απόλυτη κυρίαρχος στην Σκωτία. Στρωμένη ομάδα με κορμό και πνεύμα νικητή, έχει συνηθίζει όμως να παίζει με τον τρόπο του Ange, δύσκολα θα μπορέσει κάποιος άλλος προπονητής να διαχειριστεί -ειδικά- τους Ιάπωνες με τον τρόπο του Ποστέκογλου. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και… απώλειες, με τους Hatate, Kyogo, Cameroon Carter-Vickers και Jota να είναι μεταξύ από αυτών που ο Ποστέκογλου θα θέλει να πάρει μαζί του, πολλοί προπονητές το κάνουν.

Πρόκειται εδώ φυσικά για υποθέσεις, ο Harry Kane όμως φαίνεται να αποχωρεί από τους Spurs με τις Real Madrid και Manchester Utd να είναι μεταξύ των υποψήφιων να τον αποκτήσουν. Ο Kyogo Furuhashi απέδειξε την αξία του στην Σκωτία, και πέρυσι αλλά ειδικά φέτος, είναι ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (23 γκολ σε 31 ματς) αλλά και παίκτης της χρονιάς. Φυσικά έχει συμβόλαιο αλλά με 25 -ίσως και 30- εκατομμύρια λίρες μπορεί να φύγει, το ποσό για την Tottenham της Premier League είναι σχεδόν αστείο. 


Ο Ange θα έχει αυτή τη φορά πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ να ξοδέψει, τα λεφτά δεν θα είναι πρόβλημα για την περίπτωση Kyogo. O Cameroon Carter-Vickers ήρθε από την Tottenham, αρχικά ως δανεικός για να αποκτηθεί με κανονική μεταγραφή, οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι. Ο Mattt ORiley είναι ο αγαπημένος του Ange, κανείς δεν μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στο σύστημα του όσο αυτός, ακόμα και ο Jota μπορεί να είναι από αυτούς που θα θέλει ο Ange μαζί του στους Spurs, o Liel Abada είχε αναφέρει καιρό πριν ότι θέλει να δοκιμάσει την τύχη του στην Αγγλία. Όλοι αυτοί δε θα στοιχίσουν πάνω από 80-90 εκατομμύρια λίρες, το ποσό δίνεται χωρίς πρόβλημα από την Tottenham, για τη Celtic είναι τεράστιο βγάζει εύκολα δυο σεζόν όχι μία. Η «Sun» δεν είναι και η πλέον αξιόπιστη έχει ήδη πάντως κάνει λόγο πάντως για Kyogo στους Spurs.

Φυσικά ο Ange δεν θα πάρει μαζί του τη… μισή Celtic, 2-3 παίκτες όμως είναι αρκετοί για να αφήσουν μεγάλη τρύπα στο ρόστερ αφού θα είναι σίγουρα από τους πλέον πολύτιμους.

Μέχρι τώρα όλα αυτά είναι υποθέσεις μόνο υπόθεση δεν είναι βέβαια ότι ο Ange έκλεισε στην Tottenham και δεν υπάρχει θέμα αποζημίωσης μιας και η Celtic επιμένει στα 12μηνα κυλιόμενα συμβόλαια που δίνει στους προπονητές της. Ένα χρόνο δηλαδή με προοπτική ανανέωσης για έναν ακόμα χρόνο, ο Ange δεν ανανέωσε πήγε στους Spurs χωρίς να ξοδέψουν χρήματα οι Λονδρέζοι.

Που αφήνουν όλα αυτά τη Celtic; Αυτή τη φορά δεν έχει προκριματικά να δώσει στην Ευρώπη, όπως είχε συμβεί πριν αναλάβει ο Ποστέκογλου, μπαίνει απευθείας στους ομίλους του Champions League όπως πέρυσι. Οφείλει όμως να κινηθεί γρήγορα, τελευταία φορά που βρέθηκε σε αναζήτηση τεχνικού πέρασαν 106 μέρες (!) μέχρι να υπογράψει ο Ποστέκογλου.

Ήδη βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή, Νο 1 στη λίστα ο Brendan Rodgers και δείχνει να αποτελεί την ιδανική επιλογή. Περνάμε τώρα από τις υποθέσεις στις… θέσεις. Ο Rodgers έκανε το απίστευτο αήττητο treble σαρώνοντας στην Σκωτία, αυτό που… χάλασε τους φίλους της Celtic ήταν ο τρόπος που έφυγε, τον Φεβρουάριο του 2019 αφήνοντας την ομάδα να παλεύει για τον τίτλο για να αναλάβει τη Leicester City.


Iδιαίτερα αγαπητός στους φίλους της Celtic -είχε δηλώσει και πριν την αναλάβει ότι ήταν οπαδός της κι έκανε συχνές αναφορές στην ιστορία της- ο Rodgers έγινε κάτι παραπάνω από αντιπαθής στη συνέχεια σε μεγάλη μερίδα των οπαδών. «Αρουραίος» και «φίδι» ήταν μερικοί από τους… κομψότερους χαρακτηρισμούς με τους οποίους τον στόλισαν πολλοί φίλοι της Celtic που περίμεναν κάθε σεζόν να τον δουν να αποτυγχάνει στον πάγκο της Leicester.

Φυσικά ακόμα και όσοι δεν τον θέλουν με τίποτα αναγνωρίζουν την αξία του, μόνο πρόβλημα θα είναι η περίπτωση διχασμού στην κερκίδα, αν και υποθέτουμε ότι αυτό θα αποφευχθεί με τη Celtic να κινδυνεύει να χάσει από το πουθενά τα πρωτεία.

Ο Rodgers ξέρει τη Celtic και το πρωτάθλημα έχει μείνει ελεύθερος μετά την απομάκρυνση του από τη Leicester θα έπρεπε να είναι… αυτόματη επιλογή, κανείς άλλος δεν συνδυάζει γνώση της ομάδας και του πρωταθλήματος, των ιδιαιτεροτήτων και των απαιτήσεων της, η προπονητική του αξία δεδομένη. Ίσως αυτή να είναι και η ευκαιρία του να… εξιλεωθεί στα μάτια όσων φίλων της Celtic μετέτρεψαν την αγάπη τους γι αυτόν σε μίσος. 


Φέρεται πάντως ο ίδιος ο Rodgers να έχει θέση εαυτόν εκτός Celtic αν και η στοιχηματική Paddy Power τον έχει ακόμα ως πρώτο φαβορί με δεύτερο τον David MoyesO Moyes έχει υπάρξει παίκτης της Celtic και ήταν υποψήφιος να αναλάβει τη Celtic το 2016, είχε πάρει όμως τότε ο Rodgers τη δουλειά.


Ο Moyes φαντάζει σίγουρα καλή επιλογή, κάνει εξαιρετική δουλειά στη West Ham την Τετάρτη παίζει μαζί της στον τελικό του Conference League, γνωστό το πέρασμα του από Everton και Man.Utd. Τον Ιούνιο του 2021 όμως υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τα «Σφυριά», δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η πρόσληψη του, άγνωστες φυσικά οι προθέσεις του, λογικό να σκέφτεται μόνο τον τελικό της Τετάρτης.


Εσχάτως έχει προκύψει και το όνομα του.. Jesse Marsch, μάλλον λόγω της δουλειάς που έδειξε στην RB Leipzig το 2021, το πέρασμα του όμως από τη Leeds ήταν αποκαρδιωτικό και η πρόσληψη του αποτελεί ρίσκο που η Celtic -oφείλει- να μην πάρει.

Όπως και να έχει, ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά δεν θα περάσουν… 106 μέρες μέχρι να βρει προπονητή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.