Dumbarton-Inverness CT (preview)

Τελικός του Challenge Cup (IRN-BRU Cup σύμφωνα με τον σπόνσορα) στο Perth και συγκεκριμένα στο McDiarmid Park, την έδρα της St Johnstone, μεταξύ δύο ομάδων της Championship, την προτελευταία Dumbarton και την Inverness CT που υποβιβάστηκε πέρυσι από την Premiership.
Για τη Dumbarton είναι μια ιστορική στιγμή, ο πρώτος της τελικός μετά από 121 χρόνια, έφτασε εκεί αποκλείοντας στα ημιτελικά με 2-1 την TNS (The New Saints) μέσα στο Park Hall Stadium της Ουαλίας. Είχε πριν δώσει όλα τα ματς των προηγούμενων γύρων στην έδρα της αποκλείοντας τους μικρούς των Rangers με 2-1 την Connahs Quay της Ουαλίας με 2-1 (στην εκπνοή της παράτασης) τη Stranraer με 2-1 και τη Raith Rovers με 2-0. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει στον τελικό του Challenge Cup, η καλύτερη πορεία που είχε κάνει ήταν τη σεζόν  2002/03, όταν είχε φτάσει στα προημιτελικά. Οι Sons είναι στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας της Championship επικράτησαν πρόσφατα 3-1 της ουραγού Brechin City και πηγαίνουν στον τελικό χωρίς τους Liam Dick, Andy Stirling, Kevin Nisbet και Aidan Wilson, που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής.
Η Inverness Caledonian Thistle φτάνει για τέταρτη φορά στον τελικό του Challenge Cup, έχει κατακτήσει το τρόπαιο το 2004, επικρατώντας 2-0 της Airdie κι ήταν και τότε προπονητής της ο John Robertson. Αν τα κατακτήσει και σήμερα θα γίνει ο πρώτος τεχνικός με δύο Challenge Cup στην κατοχή του. Οι Highlanders είχαν χάσει στα πέναλτι (μετά από ένα εντυπωσιακό 4-4 τον τελικό με την Alloa Athletic το 2000 (με τον Steve Paterson στον πάγκο) και 3-2 από τη Dundee το 2010, με προπονητή τον Terry Butcher. Στη φετινή διοργάνωση μπήκαν στον β’ γύρο αποκλείοντας με 4-2 τους μικρούς της Aberdeen στο Glebe Park, για να αποκλείσουν στη συνέχεια στην έδρα τους την Peterhead με 3-0 και τη Falkirk με 1-0. Στην έδρα τους (το Caledonian Tulloch Stadium) έπαιξαν και τον ημιτελικό, όπου επικράτησαν 3-2 της Βορειοϊρλανδικής Crusaders.
Οι Highlanders δεν κατάφεραν να μπουν στα play-off ανόδου φέτος, είναι στην 8η θέση της Championship, η κατάκτηση του Challenge Cup θα είναι μια παρηγοριά, έρχονται πάντως από το 1-1 με τη Dundee United στο Tannadice την περασμένη βδομάδα. Ο αμυντικός Brad Mckay είναι τιμωρημένος και θα απουσιάσει από την ομάδα του John Robertson.
Αυτή είναι η τρίτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων αυτή τη σεζόν, η Dumbarton νίκησε 2-1 στην έδρα της, το YOUR Radio 103FM Stadium και η Inverness 1-0 στη δική της, το Tulloch Caledonian Stadium. Οι δύο ομάδες έχουν ακόμα δύο συναντήσεις στην Championship τον επόμενο μήνα.
Ο σημερινός θα είναι ο 27ος τελικός του Challenge Cup και 10ος που θα διεξαχθεί στο McDiarmid Park. Η Dundee είχε κερδίσει τον πρώτο τη σεζόν 1990/91, κερδίζοντας 3-2 την Ayr United στην παράταση στο Fir Park, ενώ στο Fir Park έγινε και ο περσινός τελικός, μπροστά σε 8.089 με τη Dundee United να επικρατεί 2-1 της St Mirren.
Ο Andrew Dallas είναι ο διαιτητής του σημερινού τελικού, με βοηθούς τους David Roome και Daniel McFarlane και τέταρτο τον David Munro.
Σε περίπτωση ισοπαλίας θα ακολουθήσει παράταση και αν χρειαστεί η διαδικασία των πέναλτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.