Η μεγάλη βραδιά του Craig Gordon

O Craig Gordon θα είναι αυτός που θα κληθεί απόψε να υπερασπιστεί την εστία της Celtic απέναντι στη Manchester City του Pep Guardiola, που μετρά το απόλυτο με 10 σερί νίκες σε όλες τις διοργανώσεις φέτος. Όχι κι ο ιδανικότερος  αντίπαλος για τον Gordon, στην προσπάθεια του να αποδείξει ότι αυτός αξίζει να είναι το Νο 1 στους πρωταθλητές Σκωτίας.
O 33χρονος Σκωτσέζος, έχασε φέτος τη θέση του κάτω από τα δοκάρια, ξεκινώντας μόλις σε ένα ματς τον τελευταίο μήνα, στον προημιτελικό του League Cup μετην Alloa Athletic. Σταθερός όταν χρειάστηκε, με μια εξαιρετική απόκρουση στο 14’ αλλά και μια άγαρμπη έξοδο στο 42’ που του κόστισε μια κίτρινη κάρτα. Έξοδος βεβιασμένη, για πολλούς θα μπορούσε ακόμα και να αποβληθεί προσπαθώντας να ξανακερδίσει τη θέση του.

Αποστολή εξαιρετικά δύσκολη μιας κι ο Dorus de Vries που αποκτήθηκε από τη Nottigham Forest, την τελευταία μέρα των μεταγραφών, αποτελεί προσωπική επιλογή του Brendan Rodgers. Ο τεχνικός των Bhoys δήλωσε ότι ο Ολλανδός είναι ο καλύτερος keeper που έχει προπονήσει ποτέ με τη μπάλα στα πόδια, με τον 35χρονο τερματοφύλακα να έχει πάρει τον τίτλο του παίκτη της χρονιάς πέρυσι στη Nottingham Forest.
Η συνέχεια ήταν σκληρή για τον Gordon, που απέκρουσε πέναλτι στο ματς του Ισραήλ με τη Hapoel Beersheba, βοηθώντας τη Celtic να προκριθεί στους ομίλους του Champions League, για να δει το de Vries να του παίρνει τη θέση στο αμέσως επόμενο ματς, το 4-1 κόντρα στην Aberdeen. O Oλλανδός έπαιξε και στο θριαμβευτικό 5-1 επί των Rangers, δείχνοντας ότι αυτός έχει πια την εμπιστοσύνη του Rodgers, χωρίς να έχει καταφέρει να πείσει τους φίλους της Celtic. Για να έρθει η ήττα-διασυρμός από την Barcelona με 7-0 και τις κάμερες να δείχνουν τον Gordon στον πάγκο, σχεδόν σε κάθε γκολ των Καταλανών. Ο Ολλανδός παρέμεινε βασικός κι όταν η Celtic ισοφαρίστηκε λίγο πριν το τέλος στο 2-2 με την Inverness στα Highlands, άρχισε να αμφισβητείται έντονα. Ο Gordon επέστρεψε στο ματς με την Alloa όπως προαναφέραμε, απλά για να ξεκουραστεί ο de Vries, στο ματς με την Kilmarnock όμως, ήρθε από το πουθενά η ευκαιρία για τον Σκωτσέζο διεθνή. Σαν το γκολ που δέχθηκε ο Ολλανδός στο ματς με την Kilmarnock, ένα φοβερό σουτ του Souleymane Coulibaly από τα 37 μέτρα. Έφταιγε ή όντως ήταν ένα άπιαστο γκολ; H oυσία είναι ότι ο de Vries τραυματίσθηκε κι αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο, δεν έχει ακόμα γίνει τελείως καλά κι ο Gordon θα έχει ακόμα μια ευκαιρία απόψε να δείξει την αξία του.

Γεννημένος στο Εδιμβούργο, ο Σκωτσέζος τερματοφύλακας ξεκίνησε την καριέρα του από τη Hearts το 2000 κι έγινε γρήγορα το Νο 1 στην εθνική Σκωτίας. Ένα μεγάλο ταλέντο, για το οποίο τον Αύγουστο του 2007 η Sunderland ξόδεψε 9 εκατομμύρια λίρες για να αποκτήσει, με τον Gordon να γίνεται ο πιο ακριβoπληρωμένος goalkeeper στη Βρετανία, μέχρι το 2011 που η Manchester Utd έδωσε 17 εκατ.λίρες για να πάρει το David de Gea.
Η τύχη δε χαμογέλασε στη συνέχεια στο διεθνή Σκωτσέζο, που υπέστη ένα σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο τη σεζόν 2008/2009 κι έμεινε αρκετούς μήνες εκτός γηπέδων, για να σπάσει στη συνέχεια το χέρι του, μετά από ένα σκόπιμο χτύπημα του Jermain Defoe τη σεζόν 2009/10. Το Δεκέμβρη του 2010 ο Grodon φάνηκε να επιστρέφει, κι η απόκρουση που έκανε στο 1-0 επί της Bolton ψηφίστηκε ως η καλύτερη απόκρουση που έγινε ποτέ στην 20χρονη ιστορία της Premier League. Οι τραυματισμοί όμως δε σταμάτησαν, ξαναχτύπησε στο γόνατο, εγχειρίστηκε και παρότι φάνηκε να επιστρέφει έμεινε ελεύθερος από τη Sunderland το Μάιο του 2012.

Έμεινε δύο χρόνια χωρίς ομάδα αφού συνέχισε να ταλαιπωρείται από τραυματισμούς στο γόνατο κι ένα διάστημα είχε και ρόλο γυμναστή στη Dumbarton. Δοκιμάστηκε από τους Rangers το 2013, δεν έπεισε όμως κι όταν υπέγραψε στη Celtic τον Ιούλιο του 2014, πολλοί έμειναν έκπληκτοι. Οι πρωταθλητές Σκωτίας είχαν πάρει έναν goalkeeper που ήταν δύο χρόνια χωρίς επίσημο ματς, όμως ο Gordon ήταν αποφασισμένος να διαψεύσει τους επικριτές του και τα κατάφερε. Έπαιξε για πρώτη φορά στο φιλικό με τη Dynamo Dresden, πραγματοποιώντας σωρεία επεμβάσεων και δήλωσε ικανοποιημένος που αγωνίστηκε μετά από δύο ολόκληρα χρόνια. Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή, ο Gordon ήταν από τους κορυφαίους σχεδόν σε κάθε ματς και πολλές φορές γλύτωσε την Celtic -που παρέπαιε με το Deila στην Ευρώπη- από διασυρμούς. Κατέκτησε το League Cup και το πρωτάθλημα Σκωτίας και την επόμενη χρονιά άφησε το Νο 26 και πήρε ξανά το Νο 1, υπογράφοντας συμβόλαιο μέχρι το 2018. Την ίδια σεζόν, έφτασε να κρατήσει 30 φορές ανέπαφη την εστία του σε 55 ματς για τη Celtic και το Μάρτιο του 2015 επέστρεψε στην εθνική Σκωτίας, για πρώτη φορά μετά το 2010.

Ο Gordon κατάφερε να κάνει το απόλυτο come-back, μέχρι να έρθει η φετινή σεζόν και τα όσα προαναφέραμε. Απόψε του δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να παίξει στους ομίλους του Champions League. To πλησίασε με τη Hearts αλλά αποκλείστηκε από την ΑΕΚ στα προκριματικά τη σεζόν 2006/07, ενώ τις δύο περασμένες σεζόν η Celtic δεν κατάφερε να μπει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Απόψε είναι η μεγάλη του βραδιά κι η μοίρα έφερε απέναντι του τη City του Pep Guardiola. Mε τον Ισπανό τεχνικό να διώχνει το -βασικό στην εθνική Αγγλίας- Joe Hart, για να πάρει στη θέση του τον Claudio Brava. Με το σκεφτικό του Pep Guardiola να είναι ανάλογο με αυτό του Rodgers (καλός keeper με τη μπάλα στα πόδια να συμμετέχει και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού) και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Gordon θα έχει την ίδια τύχη. Ο 33χρονος keeper καλείται απόψε να κάνει ότι πριν δύο χρόνια όταν υπέγραψε στη Celtic, να διαψεύσει τους πάντες. Η ατυχία (με τους απανωτούς τραυματισμούς) του στέρησε μια μεγάλη καριέρα στην Αγγλία πριν από χρόνια, τώρα είναι η ατυχία του Dorus de Vries που του δίνει την ευκαιρία του. Το σκηνικό είναι ιδανικά στημένο, βραδιά Champions League στον Παράδεισο που λέγεται Celtic Park και αντίπαλος μια ομάδα που δείχνει ασταμάτητη. Θα είναι σίγουρα μια μεγάλη -ίσως ατελείωτη αν η Celtic γνωρίσει βαριά ήττα- νύχτα για το Gordon. Mια νύχτα που λογικά δε θα πρέπει να φοβίζει έναν άνθρωπο που κατάφερε να γυρίσει μετά από δύο χρόνια αγωνιστικής απραξίας για να δείξει ποιος είναι. Τώρα που καλείται να το ξανακάνει μάλλον είναι μια νύχτα για την οποία ανυπομονεί να ξεκινήσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.